fotó: Béli Balázs / Alfahír
2018. 07. 16. 08:32
MTI nyomán

Ma szavazza le a Fidesz megszorítások költségvetéséhez érkező ellenzéki javaslatokat

Az Országgyűlés ma kezdi meg nyári rendkívüli ülésszakának utolsó ülését. A képviselők az első napon a jövő évi büdzséhez beérkezett módosító javaslatokról tárgyalnak, majd - várhatóan mintegy kétórás vita után - szavaznak is azokról.

A házelnöknek a parlament honlapján elérhető napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor a közelmúltban elhunyt Balás István volt MDF-es képviselőre történő emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Ezt követi a 2019-es büdzséhez benyújtott módosító javaslatok tárgyalása és elfogadása. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága előzőleg csak olyan módosító indítványokat támogatott, amelyek nem változtatták meg a központi büdzsé hiányát az eredeti törvényjavaslathoz képest.

A kormány úgy állította össze az eredeti javaslatot, hogy a kabinet 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre 2,7 százalékos infláció mellett, és az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt tervez. A bizottság módosító javaslata a központi alrendszer jövő évi bevételi főösszegét 19 580 milliárd 364 millió 600 ezer forintban, a kiadási főösszegét 20 578 milliárd 798 millió 500 ezer forintban állapította meg, mindkét oldal 267 millió 500 ezer forinttal nőtt.

A Jobbik 10 nagyobb területnél élt javaslatokkal:

  • az ápolási díj emelése,
  • a lombikbébi program támogatása,
  • a közalkalmazotti bértábla,
  • a Trianon emlékévre való felkészülés,
  • az otthonteremtés támogatása,
  • az otthoni szakápolás rendezése,
  • a köztisztviselői bértábla emelése,
  • az ösztöndíjak emelése,
  • a szociális dolgozók bérfejlesztése,
  • a cafeteria rendezése.

Mindenki megfizet: 4286(!) milliárd forint áfabevétellel számol jövőre az Orbán-kormány

Szerdán megkezdődött a jövő évi költségvetés parlamenti vitája.

A szavazás után interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangozhatnak el, majd az ülésnap végén később elfogadni tervezett indítványok módosító javaslatait tárgyalja a Ház.

A parlament kedden összesen tizennégy javaslat zárószavazását bonyolítja le, köztük a 2019-es költségvetést megalapozó törvénymódosításokat, valamint a választási jogszabály változtatásait.

Az Országgyűlés pénteken a jövő évi büdzsé elfogadásával zárja munkáját, továbbá ekkor alkothatnak új jogszabályokat a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről, valamint a szabálysértési törvénybe emelhetik az életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalmát.