A magyar devizahitel-károsultaknak marad a horvát ezüst – na, meg a kilakoltatás

Mit hoz a jövő?

Z. Kárpát Dániel hétfői napirend előtti felszólalásában figyelmeztetett arra a „történelmi közös bűnre”, amit a balliberális oldallal követett el a Fidesz: 2001-ben engedték ki a palackból a szellemet, és a 2010-ben is „lényegében csak aszpirint adtak a haldoklónak”.

Ahogy arra az ellenzéki képviselő is rávilágított: 2018-ban ott tartunk, hogy jóval 100 ezer fölött jár a legalább 90 napos lejárt tartozással rendelkezők köre, miközben a Jobbik nem tudta elérni, hogy a kormány meghosszabbítsa a kilakoltatási moratóriumot.

Z. Kárpát Dániel emlékeztetett, a horvátok nemcsak a világbajnokságon teljesítettek jól, de azt is bebizonyították, hogy „a pénzügyi hiénákkal szembeni védelmük is erős”, ennek köszönhetően 120 ezer horvát devizahitel-károsult helyzete oldódott meg.

Vigyázó szemetek Zágrábra vessétek: a Jobbik a magyar devizahitelesek ügyében is megoldást követel

"Szomszédunk bizonyította, hogy a horvátok védelme nem csak a futballban kiváló, hanem kiváló hatékonysággal védik állampolgáraikat a pénzéhes bankokkal szemben is" - írja pénteki közleményében Z. Kárpád Dániel. Mindeközben hazánkban a devizahitelezésben korábban érintett pénzintézetek az utóbbi időszakban is több százmilliárdos rekordnyereséget könyveltek el - mutat rá a Jobbik alelnöke.

A legerősebb ellenzéki párt alelnöke itt arra is felhívta a figyelmet, hogy az OTP Bank jelen van Horvátországban is, így részt vesz majd az ottani hitelek rendezésében, miközben a magyar károsultak helyzetén nem segít. Majd azt a kormányzati hazugságot is felidézte, miszerint a Kúria és az Alkotmánybíróság döntött arról, hogy 256 forintos piaci árfolyamon forintosítsák a hiteleket, ne pedig a 160 forintos felvételkori áron, holott ez semmilyen határozatban nem olvasható ki. Sőt, a környező országok jogalkotói idejében beavatkoztak, így nem is kerültek a magyarokéhoz hasonló kiszolgáltatott helyzetbe az ottani devizahitel-károsultak – hangzott el.

Z. Kárpát Dániel sem a végtörlesztést, sem pedig a nemzeti eszközkezelő intézményét nem tartja széleskörű megoldásnak.

Majd arra kérte a kormányoldalt, hogy ne a bíróságokra várjanak, hanem a lelkiismeretükre hallgassanak.

Völner Pál államtitkár válaszolt a felvetésekre, és bármilyen fájdalmas, a jövőre nézve semmit nem mondott, csak az eddigi „eredményekkel” foglalkozott. Így például szerinte a magyar kormány nagyságrendileg akkora segítséget nyújtott már, mint most a horvátok teszik. Ugyanakkor szerinte minden magyar hitelfelvevőt tájékoztattak is a közjegyzők az árfolyamkockázatról, így perelni sem tudnak.

Így, akik abban reménykedtek, hogy az Orbán-kormány követi „a fehér és keresztény” horvátokat, vagy legalább a kilakoltatási moratóriumot meghosszabbítja, azoknak csalatkozniuk kell.