Új stratégia mentén kezd politizálni a Jobbik

Sneider Tamás bejelentése.

Politikai törvénykezés

Sneider szerint a szabadságjogokat sérti az új gyülekezési törvény, valamint a politikai irányvonalhoz sorolja azt is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatási pénzeit minisztériumi felügyelet alá csoportosítják.

A pártelnök szerint az elmúlt nyolc évben már megszokott szabadságjogok szűkítése folytatódott, sőt, szintet is lépett, ami az állampolgárok szempontjából semmiképpen sem örömteli fejlemény.

A gyülekezési törvény olyan szigorításokat tartalmaz, melyek szerint gyakorlatilag már akkor is felléphetnek egy demonstráció ellen, ha a gondolata felmerül annak, hogy az nem lesz békés, ez már a gondolatrendőrség szintje – mondta Sneider.

Az MTA–val kapcsolatos kormánypárti elképzelés szerint az innováció és az új gondolatok lehetősége beszűkült Magyarországon és egyre szűkebbé válik. A minisztériumi felügyelet az ország további leszakadását eredményezheti.

Gazdasági törvénykezés

Sneider itt a cafeteria kérdését emelte ki, egy kutatás szerint a munkaadók 90 százaléka nem fogja fenntartani a cafeteriát az új feltételek mellett, így a magyarországi dolgozók többsége rosszul járhat – mondta.

Sneider szerint a Fidesz a magyarországi férfi munkavállalókat is semmibe nézi és a teljes kizsigerelésükre törekszik. A Jobbik nyolc éve szorgalmazza, hogy a férfiaknak is legyen lehetősége 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulni. Érthetetlennek tartja, hogy a Fidesz miért ennyire embertelen a dolgozókkal szemben.

Összességében mindkét törvénykezési folyamatot negatívnak nevezte, ha pedig lesz gazdasági válság, magával hozhat egy elégedetlenségi hullámot is, amit most még nem látunk, de az elégedetlen csoportok számának növekedését mutatja az otthonápolók demonstrációja is. Sneider szerint a kormányzat akár fizikai erőszakkal is megakadályozhat tüntetéseket.

Új stratégia

Miután a mostani törvénykezés átlépett egy bizonyos szintet a Jobbiknak új stratégiára van szüksége, aminek kidolgozása el is indult, az összes párttag és az értelmiségi holdudvar bevonásával.

Szeptember végére teszik le az alapokat, amik a megújuló Jobbik sarokköveit fogják jelenteni, ezek mentén fognak politizálni.

Új helyzetre, új kihívásokra új módszerekkel fognak válaszolni, ráadásul komoly felelősségük van ebben, mert ők a legnagyobb ellenzéki párt.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy főleg módszertani megújulásokra kell gondolni, tehát a szociális nemzeti néppárti irányvonalat ezután is tartani fogják, de az eddigieknél fontosabbá válhatnak a szabadságjogokkal kapcsolatos kérdések.

(fotó: Béli Balázs / alfahir.hu)