Hiába kérlelte a rendőrfőkapitány Orbánt, elveszik a rendőrök túlórapénzét

A miniszterelnök nem kegyelmez. 

Múlt héten dobta fel egy blog, hogy a rendőrségnél új túlórarendszert vezetnének be, amely tömeges kilépési hullámot indíthat el. A Lemil had-és rendvédelmi blog arra kérte rendőr olvasóit, hogy nevük elhallgatása mellett számoljanak be saját tapasztalataikról, és arról, hogy szerintük mennyire lehetnek igazak a híresztelések. A felhívásra kapott visszajelzésekből kiderült, hogy sok helyütt már most is tömegesen szerelnek le a zsaruk, a túlórapénz eltörlése pedig még többeket fog erre sarkallni. Többen az egész rendvédelmi rendszer összeomlását jósolták, ha január elsejével életbe lép az új szabályozás. 

"Bezárhatjuk a kaput" - jövőre az összeomlás szélére kerülhet a rendvédelem a túlórapénzek eltörlése miatt

Múlt héten dobta fel egy blog, hogy a rendőrségnél új túlórarendszert vezetnének be, amely tömeges kilépési hullámot indíthat el. Egy több tucat rendőr megkérdezésével készített cikkből kiderül: a hír valószínűleg igaz, a testület pedig az összeomlás szélére kerülhet jövő év elejére.

Márpedig életbe fog, ezt a Belügyminisztérium a hvg.hu megkeresésére tegnapelőtt elismerte. A vonatkozó jogszabályt még 2015-ben fogadták el, ám, ahogyan a Lemil blog fogalmazott: mindenki abban bízott, hogy "Ilyen idióták azért nem lesznek, majd módosítják".

Ebben reménykedett Papp Károly volt országos rendőrfőkapitány is, aki még hivatali ideje végén, májusban írt egy előterjesztést Pintér Sándornak. Az Index birtokába került dokumentumban felhívta a figyelmet, hogy már jelenleg is komoly problémákat okoz az alulfizetettség a testületnél. 

"A rendőri állományba történő utánpótlást és az állománymegtartást hátrányosan befolyásolják a civil szféra összevethető szegmenseiben magasabb, illetve folyamatosan emelkedő bérek."

 - írta a főrendőr, aki többek közt a Lidl-ben elérhető magasabb bérekre is hivatkozott. 

Papp azt kérte, a túlórákért járó többletjövedelem lehetőségét hagyják meg 2022 végéig, sőt, a lakhatási támogatást is duplájára emelte volna. 

Az Index úgy tudja, az előterjesztést

a belügyminiszter támogatta, ám végül Orbán Viktor megvétózta.

Papp még májusban távozott a rendőrség éléről. Hogy ennek a döntésnek volt-e köze az elutasított beadványhoz, nem tudni.

A portál becslése szerint egy kezdő, a hivatalos maximális túlóraszámot betartó rendőrnek évi 520 ezer, de tapasztaltabb kollégáinak akár 1-2 millió forintos kiesést is jelenthet majd az új szabályozás. Tegyük hozzá: ezek a számok a törvényben megengedett maximális túlóraszám betartásával jönnek ki. Valójában azonban rengeteg egyenruhás a szabályosnál sokkal több pluszmunkát kénytelen vállalni a testület túlterheltsége miatt. 

Tavaly Pintér Sándor egy parlamenti képviselő kérdésére válaszolva elmondta: 2017 első félévében összesen 1,68 millióval több túlórát teljesített a hivatásos állomány, mint a menekültválság kezdetén, azaz 2015 első félévében. 

Az egy rendőrre jutó túlórák száma két év alatt 87,5-ről 131,9-re nőtt.  

A túlórapénzek megvonása a rendőrök fizetésének megrövidítésén túl is  komoly gondokat okozhat.  Ha a plusz munkát nem anyagaikban, hanem szabadidőben váltják meg nekik, akkor lesznek olyan időszakok, amikor 

egyszerűen alig lesz dolgozó rendőr egy-egy kapitányságon, vagy szervezeti egységnél. 

A feszültséget tovább fokozhatja, hogy a jövőre életbe lépő törvény szerint az összes rendvédelmi dolgozó közül 

egyedül a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársainak fizetnék ki a túlmunkát.

A Lemil blog szerint, ha az új szabályozást ebben a formában bevezetik, akkor a rendőrség az összeomlás szélére kerülhet, a közbiztonság pedig drámaian romolhat. A csúsztatások formájában kiadott szabadnapok miatt

a testület úgy fog működni, mintha 20-25%-al csökkentették volna a létszámát. 

és ebben a becslésben még nincsenek is benne a leszerelők.

A Jobbik is reagált az ügyre

Volner János, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a kormányzat felelősségét hangsúlyozta e kérdésben és azt mondta, a rendőrség szükséges mértékű közterületi jelenlétét csak túlórákon keresztül lehet biztosítani a bűnügyileg kiemelten veszélyeztetett területeken.

Márpedig ha a pluszmunka ellentételezése a jövőben nem pénzben történik majd, akkor "egyes becslések szerint akár a közterületi állomány negyede, fele is leszerelhet" - közölte.

Hozzátette: a rendőrök napjainkban jelentősen kevesebbet keresnek, mint egy multinacionális bolthálózat eladói, ráadásul ott békésebb, biztonságosabb körülmények között, nem váltott műszakban kell dolgozni.

Az ellenzéki politikus jelezte, támogatják Papp Károly korábbi országos rendőrfőkapitány azon javaslatát, hogy duplázzák meg a testület tagjainak nyújtható lakhatási támogatást, de szorgalmazta azt is, hogy induljon számukra szolgálatibérlakás-program és teremtsenek az átlagosnál kedvezőbb kamatozású hiteleket.

(Fotó: MTI)