Csoda történt: Iratokat foglaltak le az Elios-ügyben

A választások után már ilyet is lehet?

Az MSZP-s politikus arról kérdezte a minisztert, hogy haladnak a nyomozással az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) által is vizsgált korrupciós ügyben, miután január 22-én a Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el.

A belügyminiszter válasza szerint a Készenléti Rendőrségen belül külön nyomozócsoport foglalkozik a botrányos visszaélésekkel, a nyomozó hatóság pedig iratokat foglalt le a projektekkel kapcsolatban, melyek kiértékelése folyamatban van.

Tiborcz István egykori cége ellen költségvetési csalás és kapcsolódó bűncselekmények miatt zajlik nyomozás.

Az OLAF vizsgálata korábban megállapította, hogy a cég által lebonyolított közvilágítási pályázatok során szervezetten zajlott az uniós források eltüntetése.

Ezek miatt a csalás elleni hivatal 43,7 millió euró, azaz 13 milliárd forint visszafizettetését javasolta.

Emlékezetes, hogy az április 8-ai választás előtt Polt Péter legfőbb ügyész nem tartotta szükségesnek, hogy nyomozás induljon az ügyben:

Az ügyészség nem indít nyomozást az Elios-ügyben

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt az Elios-botrányról, amiben Tiborcz István, a miniszterelnök veje is érintett lehet.A legfőbb ügyész válaszából kiderült, hogy egyelőre nem indítanak nyomozást az ügyben, mégpedig a júliustól hatályos büntetőeljárási törvény miatt. Ez alapján, amíg nincs gyanúsított, addig a nyomozás első szakaszában az ügyész csak az eljárás törvényességét vizsgálhatja - számolt be a HírTV.