Ugyanaz a multi Németországban kevesebbet kér az árukért, mint Magyarországon

Miért van ez így?

Az Index most újra elővette ezt a kérdést egy olvasói levelük nyomán: eszerint a hazánkban is ismert nagy drogériákban vannak olyan dolgok, például tusfürdők vagy borotvák, amiket itthon drágábban árulnak, mint a németeknél.

Ilyenkor joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez miért van így, miért nem egységesek az árak, ráadásul miért ott drágább a termék, ahol ebből nem születik magas fizetés.

A cikkben szerepel néhány példa is azonos termékekre, azonos üzletből: van olyan borotvafej-készlet, ami kint 4515 forint, itthon pedig 7499, valamint van olyan is, ami kint 6793 forint, míg itthon 7999 forint, de bemutattak olyan hajlakkot is, ami Németországban 514 forint, itthon meg 999.

A magyarázat szerint az egyik különbség a Fidesz-kormány által bevezetett rekordmagas ÁFA-szintben rejlik. Míg a németeknél 19 százalékos az ÁFA, addig itthon 27 százalék, tehát ha ugyanannyiért adnák a cuccokat, igazságosan, mi akkor is többet fizetnénk érte a kormányunk miatt.

A másik magyarázat még érdekesebb: eszerint mivel Németországban nyolcszor annyian élnek mint Magyarországon, így az árubeszerzés is nyolcszor akkora, azt pedig magunktól is tudjuk, hogy nagyobb tételben vásárolni mindig sokkal olcsóbb. Tehát a német drogéria olcsóbban jut hozzá a tusfürdőhöz, majd kevesebb adót is tesz rá, így szélsőséges esetben akár fele annyiért is adhat valamit, mint Magyarországon. Ha pedig egy német háromszor annyit is keres, mint egy magyar, akkor a különbség már hatszorossá válik a két vásárló pénztárcája között.