Mélyponton Merkelék, erősödik az AfD

Még soha nem volt ilyen alacsony a CDU/CSU támogatottsága.

A legfrissebb adatok szerint mindössze 29 százaléknyi szavazó voksolna a kereszténydemokrata pártszövetségre – írja a 444 az ARD-DeutschlandTrend kutatására hivatkozva. A CDU/CSU mindig 30 százalék felett állt.

Múlt hónaphoz képest csak egy százalékot veszítettek, de ez is elég volt a rekordalacsony népszerűséghez.

A szociáldemokrata SPD népszerűsége 18 százalékot mutat, tehát nem ők profitáltak Merkelék gyengüléséből, hanem az AfD. A jobboldali populisták már 17 százaléknál járnak, pedig csak 12,6 százalékkal jutottak be a német törvényhozásba.

A Zöldek 15, a szélsőbalos Linke 9, a liberális FDP 7 százalékot kapna, ha most lennének a választások.

Szintén negatív adat a kormánykoalícióra nézve, hogy a megkérdezettek 74 százaléka elégedetlen a CDU/CSU-SPD munkájával.

Az eredmények annak tükrében nem meglepők, hogy nagyjából egy hónapja, a menekültkérdéssel kapcsolatos viták miatt, majdnem szétszakadt a koalíció:

Megmenekült a német kormánykoalíció

A tranzitzóna intézményének bevezetése lehet Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és Angela Merkel kancellár, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültügyi vitájának megoldása - jelentette hétfő este a Bild című lap a hírportálján a CDU berlini székházában zajló válságtanácskozás résztvevőitől származó értesülésekre hivatkozva. Azóta megszületett az egyezség.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
Az ellenzéki pártok méltán örülhetnek a sikernek, újabb visszaigazolásként értelmezve azt a 2022-es felállásra való tekintettel is. Elemzés.

Orbán Viktor: 1992

"Személyesen átélve az eltelt több mint két esztendő szinte minden politikai rezdülését, azt kell mondjam önöknek, hogy ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan kézbe venni. Olyan polgári, liberális kormány, amelyet a felhalmozott feszültségek nem rettentenek vissza az állam további visszaszorításától, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali, etatista gazdaságpolitika."

Orbán Viktor szerint térségünkben egyedül Magyarországon jelenthetnek komoly alternatívát a liberálisok a jelenlegi konzervatív kormányzattal szemben.

Orbán Viktor: 2020

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista."