Horváth Laura ezüstérmet szerzett a crossfit világbajnokságon

Már kijutni is komoly teljesítmény volt.

Az idei Crossfit Games-t, ami a sportág világbajnoksága, az amerikai Madisonban rendezték. A rendkívül népszerű crossfit tömegbázisát mutatja, hogy az első selejtezőkörben még félmillió ember vett részt. A nők egyéni versenyére való kijutással több mint százezren próbálkoztak, köztük a 21 éves magyar lány, aki először a top40 közé jutott be.

A többféle gyakorlatsoroknak köszönhetően sokoldalú versenyzőkre van szükség:

  • súlyemelés
  • pliometrikus feladatok, amik a robbanékonyságra épülnek
  • erőemelés
  • gimnasztika
  • de olyan alapok is vannak a gyakorlatok közt, mint a futás, úszás, evezés, vagy biciklizés

Horváth Laura a pesti Crossfit B’Brosban készül, tavaly óta a kanadai Michele Letendre irányításával.

Már a kijutás is hihetetlen volt, eddig egyetlen magyar crossfitesnek sikerült, de nők közül még senkinek. Kovács László 2013-ban 15. helyen zárt a világbajnokságon.

A nemzetközi szinten gyakorlatilag ismeretlen Horváth már az első nap megmutatta, hogy számolni kell vele: rögtön az élre állt, és végig az élmezőnyben maradt. Több crossfit szakértő is a sportág következő nagy egyéniségének tartja a magyar lányt, pedig csak 5 éve foglalkozik crossfittel, előtte falmászó volt.

Közel volt a győzelem

A húsz versenyszám közül négyet megnyert, mindössze kétszer végzett a nyolcadiknál rosszabb helyen. Az utolsó pillanatokig harcban volt a címvédő Tia-Clair Toomey-val, a 25 éves ausztrál 1254 pontot gyűjtött, míg Horváth 1190-et.