The Guardian: London két oroszt kérne ki Moszkvától a mérgezési ügy miatt

A brit napilap kormányzati és biztonsági forrásokra hivatkozva internetes felületén arról írt, hogy az ügyészség már összeállította a kiadatáshoz szükséges dokumentációt, befejezte a munkát és kész benyújtani a kérvényt.

A The Guardian szerint a rendkívül aprólékos nyomozás hónapokig tartott, a rendőrség és a titkosszolgálatok több száz tagja vett részt benne. Végül sikerült két orosz állampolgárra szűkíteniük a gyanúsítottak körét és nyomon követniük mozgásukat az Egyesült Királyságba való belépésüktől az ország elhagyásáig.

A kiadatás kérvényezése várhatóan tovább növeli majd a feszültséget Nagy-Britannia és Oroszország kapcsolatában.

Amennyiben a brit hatóságok be is nyújtják a kiadatási kérelmet, valószínű, hogy Oroszország elutasítja. Hasonlóképpen történt ez a Nagy-Britanniában radioaktív izotóppal megmérgezett orosz ellenzéki, Alekszandr Litvinyenko ügyében is, amikor szintén két orosz gyanúsított kiadatását kérték a britek - hívták fel a figyelmet a The Guardian forrásai. A lap emlékeztetett arra, hogy az orosz alkotmány tiltja az ország állampolgárainak kiadását.

Oroszország tagadja a salisbury mérgezéssel kapcsolatos vádakat, és azt állítja, hogy a brit biztonsági szolgálatok rendezték meg az incidenst.

Orosz elkövetőket azonosíthattak az angliai idegméreg-támadásnál

Összevetették a biztonsági kamerák felvételeit és a támadás előtt Nagy-Britanniába érkezők adatait, ezután a brit rendőrség azonosította a Szergej Szkripal, korábbi orosz kém és lánya elleni támadás feltételezett elkövetőit - írja a Guardian.A nyomozás eredményei alapján több orosz is részt vett a Salisburyben történt támadásban.