A németek megegyeztek a spanyolokkal a menedékkérők visszaküldéséről

Megállapodást kötött a német szövetségi kormány a spanyol kabinettel a Spanyolországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről - jelentették be szerdán Berlinben.

Eleonore Petermann belügyi szóvivő elmondta, hogy az augusztus 11-től hatályos megállapodás értelmében:

a német hatóságok 48 órán belül visszaküldhetik a Spanyolországban menedékkérőként regisztrált embereket, akiket határellenőrzés során feltartóztatnak.

A spanyol fél feltétel és ellenszolgáltatás nélkül fogadja vissza ezeket a menedékkérőket. A megállapodást hétfőn kötötték meg, hivatalos aláírási ünnepséget nem tartottak - ismertette Eleonore Petermann a berlini kormányszóvivői tájékoztatón kérdésekre válaszolva.

A német kormány ugyanilyen megállapodást tervez Olaszországgal és Görögországgal is.

Merkel és Seehofer vitájára pont került

A megegyezéssel lezárták a belügyminiszter, Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültügyi vitáját, amely arról szólt, hogy miként lehet megtagadni a belépést a határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain - a bajor-osztrák határ három átkelőjénél - a máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Merkel és Seehofer közös nevezőre hozott migrációs politikája gyenge lábakon áll

Napokkal ezelőtt a német sajtó még ízekre szedte Horst Seehofer német belügyminisztert, akinek már hitelességét temették, mielőtt győztesként jött volna ki az Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszéléséről. A győztest persze csak zárójelesként lehet értelmezni, mert bár a belpolitikailag sarokba szorított, gyengülő Merkel kompromisszumokra kényszerül hatalmának megőrzése érdekében, a Seehoferrel kötött megállapodás a migráció ügyében gyenge lábakon áll.

Horst Seehofer és a CSU szerint eredetileg azt szorgalmazta, hogy mindentől függetlenül és feltétlenül fordítsák vissza ezeket az embereket. Angela Merkel és a CDU azt az álláspontot képviselte, hogy egyoldalúan nem lehet megszigorítani a határigazgatást, a máshol regisztrált menedékkérőket csak az érintett társországokkal egyeztetve lehet visszafordítani.

Merkel Spanyolországba megy

A német-spanyol megállapodást néhány nappal Angela Merkel spanyolországi hivatalos látogatása előtt jelentették be. A kancellár szombaton kétnapos látogatást kezd az országban Pedro Sánchez miniszterelnök meghívására, akivel az andalúziai Donana nemzeti parkban, a kormányfő nyári rezidenciáján találkozik.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!