Az osztrák postánál összejöhet a négynapos munkahét

A szakszervezet mellett a vállalat vezetése is nyitott rá.

Az osztrák postai dolgozók szakszervezetének vezetője, Helmut Köstinger szerint ha a kormány állandóan a rugalmas munkavégzés lehetőségét hangoztatja, akkor ők megragadnák a lehetőséget. Ezért azt szeretnék elérni, hogy a munkavállalók bércsökkenés nélkül négy munkanapot töltsenek a munkahelyükön – írja a G7 gazdasági portál. Az osztrák posta vezetése nyitottnak mutatkozik rá.

Georg Pölzl vezérigazgató pozitív kezdeményezésnek tartja a felvetést, mert így a posta jobban tudna alkalmazkodni azokhoz az esetekhez, amikor hirtelen több dolgozó munkájára van szüksége, illetve a járműparkját is hatékonyabban tudná menedzselni.

Ausztriában hagyományosnak mondható a kollektív munkaszerződés, és a szakszervezetek is erősek. Az ötlet tehát korántsem elvetélt.

A portál a Der Standardra hivatkozva felidézi, a felső-ausztriai Aviva szállóban változatlan munkabér mellett négyszer tízórásra változtatták a munkabeosztást (azaz megmaradt a negyven munkaóra, de csak négy napig dolgoznak), az eMagnetix nevű online marketingügynökségnél viszont – ugyancsak változatlan fizetésért – heti harminc órára csökkent a munkatársak munkaideje.