Kiszámoltuk: 23-65 ezer forint között lehet iskolába küldeni egy elsős gyermeket

Nem egyszerű a szülők dolga, pörögnek személyi kölcsönök.

Mint megannyi család, mi is elmentünk az egyik fővárosi Tesco hipermarketbe, kezünkben tartva képzeletbeli első osztályos gyermekünk kötelező felszereléséről szóló listáját, és nekiálltunk felírni az árakat. Két dolog volt rögtön szembetűnő:

egyrészt irgalmatlan sok eszközt kell megvenni, másrészt nagyon nagy a szórás ezek árai között.

Az alábbiakban bemutatjuk a listát, ami nagyjából lefedi egy átlagos iskola követelményeit, még ha intézményenként lehetnek is eltérések. Ahol olyan dolgot írtak elő, ami teljesen értéktelen (pl. cipős doboz technikadoboznak), vagy nem volt felmérhető az ára (pl. egy váltócipő lehet kínai vagy márkás is), oda egyformán nulla forintot írtunk.

Ahol a termékek közül nem volt márkaválaszték (pl. a hurkapálcika-piac nem egy brandépítő terület), ott azonos árak szerepelnek. Az üzletek felkészültsége miatt az iskolakezdéshez szükséges termékek egy külön erre létrehozott részlegen voltak összegyűjthetők, így mi direkt az itt található termékek közül válogattunk.

Íme egy valós lista:

Jól látható, hogy sok kicsi sokra megy, és még az is 23.133 forintot költ el kisgyermeke iskolai felszerelésére, aki mindenből a legolcsóbbat választja. Ellenben aki úgy dönt, mindenből a legjobbra van szüksége, már 65.644 forintot fizet ugyanezért.

Az átlag szülő tehát minimum 23 ezer és 65 ezer forint között mozoghat, pénztárcája szerint.

Gyerekenként.

Mert nyilván egy első osztályost a legdrágább az iskolapadba küldeni, de azért az idősebb gyermekkel rendelkező szülőknek is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hiszen füzetekből új kell, az eszközök elkopnak, elfogynak, elkeverednek. Ráadásul az ingyenes tankönyvek rászorultság híján kilencedik osztályig járnak, felette újabb tízezreket jelenthetnek a csomagok a családi költségvetésnek. Ezen felül jönnek még az osztálypénzek, a különórák és az iskolán kívüli programok.