Kövér belengette, hogy törvényesíthetik az állampárti sajtót

A házelnök két közhely között a jövőnkre is utalt.

Természetesen a fideszes narratíva ilyen esetben mindig a nemzeti önrendelkezésbe van burkolva, még ha annak vajmi kevés köze is van a hatalmi pozíciók megerősítését szolgáló önös építkezésekhez.

Kövér László az állami táviroda által is szemlézett interjújában azt mondta, az emberi méltóság végső garanciája maga az állam, amely azért jött létre és azért működik ma is, hogy megvédje az egyén életét, javait és emberi méltóságát más hatalmak, államok ellentétes törekvéseivel vagy bizonyos magánérdekekkel szemben.

Kiemelte, hogy az emberi méltóságot fenyegető veszélyek között a társadalmak "demoralizálódását" kell szem előtt tartani, amikor a legalapvetőbb értékek, igazságok kérdőjeleződnek meg. Szerinte az államnak, a kormánynak, a parlamentnek az a feladata, hogy ha erre szükség van, akár törvényekkel is megerősítse a társadalomnak, az emberek közösségeinek lehetőségét, hogy megvédjék magukat.

A házelnök büszkén beszélt arról is, hogy 2010 és 2018 között 1278 új törvényt vagy törvénymódosítást fogadtak el, ami szerinte világrekord.

A jövőben pedig olyan törvényeket fognak elfogadni, amelyek a kormány mozgásterét szabályozzák - jelentette ki.

A következő négy év egyik fontos feladata, hogy a parlament ellenőrző funkcióját növeljék – mondta, majd felhívta a figyelmet: a biztonság megteremtésének elengedhetetlen feltétele az is, hogy az önazonosságot, a nemzet kulturális-szellemi karakterét meg tudják óvni, és véleménye szerint

ez is "igényel majd törvényalkotási beavatkozásokat", legyen szó többek között a köznevelésről, a felsőoktatásról vagy a tömegtájékoztatásról.

Tekintve, hogy a házelnök által képviselt politikai erő a választásokra sikeresen épített ki közpénzből működő, hamis híreket gyártó és terjesztő médiarendszert, a tömegtájékoztatást érintő törvényalkotási beavatkozás Kövér szájából minimum aggasztó, és rosszabb esetben a szólásszabadság, valamint a kiegyensúlyozott tájékoztatás végső eltörlésének előszelét jelentheti akkor is, ha a gyengébbek kedvéért eléhamisítják a „nemzeti” jelzőt, és külső ellenségképpel kerítik körbe.