Jól jár a Brexittel a Fidesz: több tízmilliárdnyi ellopható pénz marad a magyar költségvetésben

Ezért támogatta annyira a britek kilépését az unióból Orbán?

Ezt a vállalást a 2004-es uniós csatlakozás óta finanszírozza Magyarország, és 2017-ig csaknem 250 milliárd forint kiadás jött össze ezen a soron. Jövőre mintegy 22 milliárd megy el a szigetország "támogatására", a tétel a brit európai uniós tagság 2019 márciusában várható megszűnését követő átmeneti időszak lejártával kerülhet ki végleg a magyar költségvetésből.

Az Egyesült Királyság kárpótlása 1984-ben kezdődött meg a szigetország költségvetési egyensúlyhiányának csökkentésére. A britekre akkor a gazdaságukhoz képest túlzott uniós költségvetési teher nehezedett. A kárpótlás mértéke mintegy ötmilliárd euró, amelynek megfizetését GNI(bruttó nemzeti jövedelem)-arányosan az Európai Bizottság osztja el egy meglehetősen bonyolult képlet alapján a tagállamok között.

Azzal, hogy ez a meglehetősen vitatható tétel kikerül a magyar fizetési kötelezettségek listájából, több tízmilliárdos forrás szabadul föl, ám ennek mi, egyszerű földi halandók aligha örülhetünk. Nagy összegben mernénk fogani, hogy ez a pénz

  • se az egészségügy,
  • se az oktatás,
  • se az infrastruktúra-fejlesztés
  • se az otthonápolási díj

területein nem fog megjelenni. Talán kijön belőle még egy stadion, esetleg Mészáros Lőrinc új luxusjachtja, de akár a soha meg nem nyíló Sorsok Házának további karbantartására is költhetjük ezt az ajándék összeget. De az is lehet, hogy ebből telik majd egy mobil kukára, amit Orbán Ráhelék terepjárója után lehet kötni, hogy ne az út mellé hajigálják a szaros pelenkákat... Ki tudja, a lehetőségek szinte végtelenek.

Százmilliárd forintos büntetést kaphatunk a korrupt közbeszerzések miatt

29 közbeszerzésből 25 esetben súlyos szabálytalanságokat állapítottak meg az Európai Bizottság auditorai tavaly novemberi ellenőrzésük során. A 24.hu azt írja, alapvetően a Miniszterelnökségen belül működő közbeszerzési felügyeleti főosztály (kff) munkájáról van szó, ez a részleg kulcsszereplő, az ő szabályossági tanúsítványuk nélkül nem kaphat senki uniós támogatást.