Költöznie kell egy pécsi iskola diákjainak, mert a város és a tankerület elszerencsétlenkedte a felújítást

Az épületet a napokban nyilvánították oktatási célra alkalmatlannak.

Az iskola tanulóit és tantestületét is váratlanul érte a döntés, miszerint szeptemberben nem saját épületükben, hanem az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ kollégiumában és a korábban működő Anikó utcai iskolában kénytelenek kezdeni az új tanévet.

A portál szerint valamikor augusztus 10–15-e között, egy államtitkári értekezleten hangzott el, hogy

az iskola épülete életveszélyessé vált.

Az IMS-technológiával épült létesítményt az önkormányzat európai uniós forrásból (400 millió forint) és saját önerőből (500 millió forint) már két éve fel akarta újítani, ám

a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás az építőiparban tapasztalható költségnövekedések miatt eredménytelen lett, így az épület fejlesztése a tervekkel ellentétben ezen a nyáron sem indulhatott még el

- áll a városháza és a Pécsi Tankerületi Központ közös sajtóközleményében.

A Bama.hu úgy tudja, hogy a teljes felújítás 1,3 milliárd forintba kerülne, amihez jelenleg négyszáz millió forint hiányzik. A kormány és a tankerület állítólag folyamatosan egyeztet az ügyben, ám egyelőre nem tudni, honnan teremtik majd elő a szükséges forrásokat.

Az csak hab a tortán, hogy az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújítása nagyjából egy évet venne igénybe, ami nagyban valószínűsíti, hogy a diákok a jövő tanévet sem a régi épületben kezdik majd.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy az építőipari vállalkozások túl vannak terhelve és szakemberhiánnyal küzdenek, valamint új közbeszerzést kell kiírni és elbírálni, akkor optimista szakmai becslések esetén is csak egy-két év múlva költözhet újra élet az életveszélyes falak közé - hívja föl a figyelmet a portál.

Túl drága lenne, ezért nem tudják felújítani az iskolát

Ideiglenes helyszíneken kell tanulniuk a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola diákjainak szeptembertől, mivel elhalasztják a szerkezetileg károsodott épület felújítását - tájékoztatta a Pécsi Tankerületi Központ és az önkormányzat csütörtökön az MTI-t. Azt írták: a gyerekeknek az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ kollégiumában, valamint a korábban működő Anikó utcai iskola felújított épületében biztosítják az oktatást.