Hamarosan indul a brutális méretű állami sajtóvállalat

Összevonják a fideszes sajtót, túl sok felé ágazott el.

Nagy változások jönnek szeptembertől a többnyire közpénzből fenntartott fideszes sajtóbirodalomban. A 444.hu belső információkra hivatkozva ír arról, hogy hamarosan megszűnnek a párhuzamos tulajdonlások, a különböző kormányközeli emberek érdekeltségei beépülnek egy holdingba, és Liszkay Gábor Mediaworks elnök-vezérigazgató keze alatt kerülnek központi felügyelet alá.

Az összevonás oka állítólag az, hogy „Orbánnak elege van abból, amikor egyes strómanok és kijelölt tulajdonosok sajátjuknak tekintik, és önkényesen hordják szét a rájuk bízott vagyont.”

A fideszes média strómanoknak való szétosztásában az volt eddig a logika, hogy ne ismétlődhessen meg a Simicska Lajos-féle G-nap, amikor a Fidesz elvesztette sajtójának komoly részét egyetlen ember sértődése miatt. Ám most mégis összevonások lesznek, mert mindenki túl sokat akart.

A 444.hu azt írja, hogy a holding létrehozásáról még egy hónapig tartó augusztusi szabadsága előtt döntött a miniszterelnök, Liszkay Gábor pedig július utolsó napján, tehát épp a Hír TV visszafoglalása előtt alapított egy céget Media Fundamentum Nonprofit Zrt. néven. A cég fő profilja a vagyonkezelés, jegyzett tőkéje pedig ötmillió forint.

Állítólag ez a holding lesz a vezérlőpultja a központosuló kormányzati médiának.

A Media Fundamentum alá kerül be legnagyobb médiavállalat, a Mediaworks, valamint a Hír TV és a Magyar Nemzet is, amit a Magyar Idők helyett indíthatnak újra, mert jobb márka.

Bevonhatják még az Echo TV-t, a Karc FM rádiót és a Retro Rádiót, de nem marad ki az Origo.hu sem. A bulvárlapok maradhatnak esetleg ki, például a Habony-féle Lokál vagy a 888.hu, ezekről még nem döntöttek a lap szerint, ahogyan a Schmidt Mária-féle, rosszul teljesítő Figyelő hetilapról sem.

A 444 szerint a menedzsmentet és a szakmai munkát Liszkay Gábor felügyeli majd, a holding vezérigazgatói posztjára pedig állítólag Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója a legesélyesebb jelölt. Az egyes médiumok beolvasztását Jászai Gellért, a Mészáros Lőrinc tulajdonához tartozó Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és az Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának tagja szervezi meg.