Még nem tudni, mitől égett le a nagyváradi püspöki palota

Feltételezések már vannak, válaszok nincsenek.

Alexandru Csilik őrnagy, a Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) parancsnokának első helyettese elárulta:

néhány nappal korábban elektromos meghibásodást észleltek a palota melletti utca lámpaoszlopain.

Szombaton, egy órával a tűzvész előtt, 20 óra 46 perckor, egy személy betelefonált a 112-es egységes hívószámra és jelezte, hogy szikrák pattognak az egyik palota melletti lámpaoszlopból.

Bár a tűzoltók azonnal riasztották az elektromos műveket, a karbantartók egy másik meghibásodás miatt csak 30–40 perccel később értek a helyszínre – mondta el Ioan Mihaiu prefektus.

A katasztrófavédelem képviselője elmondta: a tűzoltók a bejelentést követő két percen belül a helyszínre siettek. Csilik hozzátette:

amikor érzékelte a tűzvész méreteit, mozgósította a környező települések egységeit is, tíz autóval, összesen 114-en vonultak a helyszínre.

Alin Haniş főfelügyelő, Bihar megyei rendőr-főkapitány bejelentette, hogy a rendőrség hivatalból nyomoz, rongálás gyanújával.

Kiégett a görögkatolikus püspöki palota Nagyvárad belvárosában

A bihon.ro szerint a Szent László téren lévő épülethez tíz előtt tíz perccel riasztották a tűzoltókat, akiknek hajnali egyre sikerült megfékezniük a lángokat, amik a tetőszerkezet egészére, illetve az első emelet egy részére terjedtek ki, mintegy 1300 négyzetméteren pusztítottak, az épület egyik tornya is leomlott.