Egyre közelebb az óraátállítás eltörlése - az európaiak többsége nem akar tekerni

Lassan, de biztosan halad előre az óraátállítás eltörlése.

Az ügy leginkább a németeket érdekelte, a 4,6 millió kitöltött kérdőívből hárommillió tőlük érkezett.

Az, hogy az Európai Bizottság milyen formában kíván majd foglalkozni a témával rajtuk múlik. A konzultáció eredménye ugyanis nem kötelezi őket semmire, de erős alapot ad az eltörlést támogatóknak. Amennyiben napirendre kerül az ügy, minden tagállamnak bele kell egyeznie a változtatásba, azaz abba, hogy az alapértelmezett, téli időszámítás szerint mutassa az időt az óra egész évben.

Hazánkban ez azt jelentené, hogy nyáron korábban, négy körül kelne a nap, este 8 felé pedig sötétedne.

A Jobbik már évekkel ezelőtt benyújtotta törvényjavaslatát ez ügyben, azzal a különbséggel, hogy ők nem az eredeti téli, hanem a nyári időszámítást tartanák meg. Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint az évente kétszeri óraátállításnak valós előnyei ma már nincsenek, az csupán „indokolatlan és durva beavatkozás az emberek egészségébe.”

A Jobbik azt szeretné, ha Magyarországon törölnék el elsőként az óraátállítást

Az óraátállítás indokolatlan és durva beavatkozás az emberek egészségébe - állítja a Jobbik, ezért arra kérik a Fideszt, támogassák azt a parlamenti határozati javaslatot, mely eltörölné az óraátállítást. Az Európai Parlament állásfoglalására a Bizottság uniós szintű konzultációt indított, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek az uniós polgárok és szervezetek a kérdésről.