A Jobbik azt szeretné, ha Magyarországon törölnék el elsőként az óraátállítást

Az Európai Bizottság augusztus 16-ig várja a konzultációs válaszokat az ügyben.

Mint arról pénteken beszámoltunk, az Európai Bizottság konzultációt indított, melynek célja, hogy kiderüljön, az európai polgárok hogyan viszonyulnak az évi kétszeri óraátállításhoz. A pár perc alatt kitölthető kérdőív, mely ide kattintva érhető el, annyiban tér el a az Orbán–Rogán-féle kamukonzultációktól, hogy nem sugalmazza a választ, hanem meghagyja a választás valódi lehetőségét a polgároknak.

Ezt töltse ki, ne a kamukonzultációt!

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy az európai polgárok és az érdekelt felek így kifejezésre juttathatják véleményüket a témával kapcsolatban.Az interneten elérhető kérdőívet augusztus 16-ig lehet kitölteni.A konzultáció részét képezi a nyári időszámításról szóló uniós irányelv kiértékelésének, amelyet a bizottság nemrégiben kezdeményezett. A kiértékelés arra keresi a választ, hogy szükséges-e a jelenlegi szabályok módosítása.

A Jobbik közleményében megerősítette korábbi álláspontját: ők az óraátállítás eltörlése mellett kampányolnak. Mint Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője fogalmazott, ez egy „indokolatlan és durva beavatkozás az emberek egészségébe”, valós előnyei ma már nincsenek, ezért mielőbb el kell törölni. A honatya emlékeztet, korábban már határozati javaslatot terjesztettek a Parlament elé, melyet azonban a Fidesz megakasztott.

Felszólítjuk az idők szavát nem értő kormánypártot, hogy a legnagyobb ellenzéki erő jelenleg is a Ház előtt fekvő javaslatát támogatva, legyünk mi az első EU-tagállam, aki határozatban mondja ki, nem kér az óraátállításból

– írja Kepli a kommünikében.

Az Európai Parlament 384 igen, 153 nem szavazattal 12 tartózkodás mellett még februárban fogadott el állásfoglalást arról, hogy a Bizottság végezzen alapos értékelést a nyári időszámításról szóló irányelvről, és szükség esetén tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára.

A Fidesz lesöpörte, de az EP nyitott az óraátállítás eltörlésére

Szerdán tárgyalhatta volna az Országgyűlés gazdasági bizottsága az óraátállítás eltörlését, de a kezdeményező Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő határozati javaslatának napirendre vételét a kormánypártiakindoklás nélkül elutasították.Az óraátállítás eltörlését már több mint egy éve szorgalmazza a Jobbik, mondván, mára indokolatlanná vált a rendszeres módosítás, a beteg emberek szervezetét pedig meg is terheli.