Amiről hallgatnak: a Magyarországtól elvett uniós pénzekből bővülne a Fidesz által hiányolt EU-s határvédelem

A kormány reklamál, de az összefüggések fölött nagyvonalúan elsiklik.

Arról portálunk már többször is beszámolt, hogy az új európai költségvetési ciklus nem a felhőtlen boldogságot hozza majd el Magyarország számára:

a legutóbbi állás szerint 2021-2027 között mintegy negyedével kurtítják majd meg a hazánk által lehívható uniós források összegét.

A Miniszterelnökség mostani közleményében Schmitt Pál Péter helyettes államtitkár keményen bírálja és kifogásolja ezt a gyakorlatot, mondván:

az "a visegrádi országokat érintené a leghátrányosabban, miközben a V4-ek gazdasági növekedése az uniós átlag kétszerese".

Ez az álláspont már így önmagában is elég kérdéses volna, de a közlemény kétharmada ráadásul arról szól, hogy meg kell változtatni az európai bevándorláspolitikát, és a külső határok védelmének - valóban szükséges - fokozását sürgeti. Amivel önmagában nem lenne probléma.

Schmitt Pál Péter mindössze a két problémakör közötti lényegi összefüggést "felejtette ki" nemes egyszerűséggel közlendőjéből:

az EU ugyanis épp azért juttat majd kevesebb támogatási forrást a kelet-európai tagállamoknak, mert azokat a déli tagországok és az egész unió külső határvédelmére csoportosítják át.

Még májusban írtunk arról, hogy a visegrádi országoktól elvont pénzeket az új büdzsé Olaszországba, Spanyolországba és Görögországba irányítaná, illetve Günther Oettinger, az Európai Bizottság (EB) költségvetésért felelős tagja külön kihangsúlyozta, hogy a

az így felszabaduló pénzekből az európai határok védelméért - így az illegális migráció visszaszorításáért is - felelős Frontex létszámát emelnék 1600-ról 5000 fő fölé.

Ezzel az EB nem titkolt célja, hogy végre megszűnhessenek a migrációs válság miatt bevezetett belső határellenőrzések, a külső határok pedig kellő védelmet nyújtsanak a kívülről érkező fenyegetések ellen.

A magyar kormány által követelt "külső határvédelmen alapuló koncepció" tehát már elég konkrét formát öltött ahhoz, hogy ne lehessen ennek teljes hiányáról beszélni, Orbán Viktoréknak pedig méltatlankodás helyett pezsgőt kéne bontaniuk, hiszen az unió pontosan azt tervezi, amit ők nagy hangon és minden fórumon követelnek.

Az pedig, hogy mindezt a Fidesz által saját hitbizományként és feneketlen malacperselyként kezelt magyar uniós támogatások kárára teszik, már egészen más, a kormány számára némileg kényelmetlenebb kérdéseket vet föl...