A Die Presse szerint Orbán „megbízhatatlan labancnak” nevezte az osztrák kancellárt

Strasbourgban az Alfahír kérdésére is Sebastian Kurzról beszélt a magyar kormányfő.

Mint arról az Alfahíren beszámoltunk - az eddigi kiegyensúlyozott magyar-osztrák kapcsolatok ellenére - a Sargentini-jelentés szavazása előtt Sebastian Kurz a dokumentum elfogadása mellett állt ki az osztrák közmédia honlapjának adott interjújában. Azt is hozzátette: ha tényleg elindul az eljárás, akkor ki kell zárni a Fideszt az Európai Néppártban. (A kormánypárti Magyar Időkben már Kurz kijelentése után megjelent egy cikk, amelyben azt fejtegették, hogy az osztrák kancellár is Soros György ügynöke lehet.)

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselői végül igennel szavaztak a jelentésre.

Az Alfahír kérdésére strasbourgi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor azt mondta: az osztrákokkal sógorok vagyunk, bonyolult a kapcsolatunk velük, de nem minősíti a kancellár szavait, „elfogadjuk azt”.

„Azt kapjuk, amire számítottunk”

- tette hozzá a miniszterelnök.

Pénteken a Kossuth Rádióban már úgy fogalmazott, hogy megértőbb az osztrák kancellárral,

„ő fiatal ember, aki beleesik egy ilyen zűrös, zavaros, rengeteg összefüggéssel bíró vitába”.

Ugyanakkor Orbán Viktor azt is kijelentette, „bár egy családban a sógorság a legbonyolultabb kérdés”, bátrabb is lehetett volna az osztrák politika.

A Die Presse szombati számának adott interjút a korábbi bécsi nagykövet, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince, aki óvatosabban fogalmazva kijelentette: Sebastian Kurz dilemma elé került a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti szavazás ügyében, pártja, az Osztrák Néppárt EP-képviselői pedig éltek szabad mandátumukkal, és Magyarország ellen szavaztak, de ettől függetlenül az Osztrák Néppárt és a Fidesz közötti együttműködés folytatódik.

A másik kormánypárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) EP-képviselői azonban nemmel szavaztak a jelentésre. Az FPÖ-s Harald Vilimsky, a Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoport alelnöke egyenesen hősnek nevezte Orbán Viktort. Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke pedig még hétfőn a Facebook-oldalán írt arról, hogy szívesen dolgozna együtt Orbán Viktorral és a Fidesszel egy közös európai parlamenti frakcióban. Péntek este Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel találkozott Grazban, majd ezután bejegyzésében úgy fogalmazott: a Sargentini-jelentésről tartott európai parlamenti szavazáson a tartózkodások miatt nem volt meg a kétharmados többség, emiatt a magyar kormány joggal emel panaszt az Európai Unió Bíróságánál.