Strasbourgig kellett mennünk, hogy kérdezhessük Orbánt

Arról, hogy Kurz osztrák kancellár is támogatja a Sargentini-jelentést.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor válaszolt az Alfahír kérdésére is, mi a véleménye arról, és ez mennyiben befolyásolja az eddig pozitívnak mondható magyar-osztrák kapcsolatokat, hogy Sebastian Kurz a Sargentini-jelentés elfogadása és a Fidesz Néppártból való kizárása mellett érvelt, illetve a kormánypárti lapok már Soros György zsebébe próbálták ezért az osztrák kancellárt gyömöszölni? (A Magyar Idők hirtelen felfedezte, hogy egy Soros által támogatott elemző központ vezetésében a kancellár is szerepet vállalt.)

Sebastian Kurzék megszavazzák a Sargentini-jelentést, és a Néppártból is kitennék a Fideszt

Az osztrák kancellár támogatja a hetes cikkelyként ismert eljárás élesítését Magyarország ellen - mondta Kurz egy interjúban az osztrák közmédia honlapjának. Sőt, azt is leszögezte, ha tényleg elindul az eljárás, akkor a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból.Az osztrák néppárti képviselő, Ottmar Karas is felfüggesztené a Fidesz EPP-tagságát.

A miniszterelnök válaszul azt mondta: az osztrákokkal sógorok vagyunk, bonyolult a kapcsolatunk velük, de nem minősíti a kancellár szavait, "elfogadjuk azt". 

"Azt kapjuk, amire számítottunk"

– jelentette ki Orbán Viktor. 

A kormányfő a sajtótájékoztató után az Európai Néppárt frakcióülésére ment, ahol a szerdai szavazásról lesz szó. 

Magyarország és az Orbán-kormány kerül terítékre az Európai Parlamentben

A Sargentini-jelentés vitája fűti az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének második napját. A magyar jogállamiság helyzete kerül napirendre, de a Sargentini-jelentés egyben egy taktikai harc is az uniós politika színpadán, amelyben érdekek és ellenérdekek csapnak össze a jövő évi európai parlamenti választás nyitányaként.

(Fotó: MTI-Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)