2018. 09. 20. 10:28

Ha egy évtizedig semmire se költenénk, akkor lehetne egy lakásunk

Az ingatlan.com legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy az egy-egy megyére jellemző átlagos nettó havi kereset hányszorosából lehet az adott megyeszékhelyen megvásárolni egy 50 négyzetméteres új vagy használt lakást.

Budapesten az ingatlan.com-on meghirdetett 50 négyzetméteres használt lakások átlagosan 29,9 millió forintba kerültek, míg az újépítésűek 37,5 millióba. 272 ezer forintos nettó átlagfizetéssel számolva ez azt jelenti, hogy a használt ingatlanra 9 év alatt gyűlne össze egy átlagkeresetből a pénz, akkor ha semmi másra nem kellene költeni, míg az új lakásra 11,5 fél év alatt lehet összespórolni a betevőt.

Hajdú-Bihar megyében még ennél is tovább tart összespórolni egy lakás árát. A 172 ezer forintos nettó fizetést 9,2 évig kellene félretenni, ha megelégszünk egy használt lakással, ha újat szeretnénk, akkor azt 11 év és kilenc hónap alatt érhetjük el.

Miskolcon viszont csak 7 évbe telik míg egy átlagfizetésből vehetünk egy átlagos lakást.

Persze senki nem tud nem költeni egy petákot sem, hiszen enni, inni, élni csak kell, ráadásul ha nem a szülők nyakán élősködik 30 éves koráig az ember, akkor nem ártana egy albérlet is, ami máris elvitte a fizetés egy jelentős részét. Szóval az reálisabb, ha legalább a fenti intervallumok duplájával számolunk, amennyiben élhető körülmények között szeretnénk egyszer lakáshoz jutni.