Péntektől látogatható a 41. hazai World Press Photo kiállítás

Egy lángoló ruhájú venezuelai tüntetőről készült fénykép lett az év sajtófotója, míg az új, környezet kategória győztesének járó díjat egy orvvadászok elől kimenekített orrszarvúról készült alkotás nyerte el a World Press Photo Foundation zsűrijének döntése alapján. A világ legjobb sajtófotói péntektől egy hónapon keresztül tekinthetők meg a Magyar Nemzeti Múzeumban. Lapunk a kiállítás sajtónyilvános megnyitóján járt.

Idén egy újabb kategóriával, a környezet témájával bővült a világ legnagyobb szabású sajtófotó-kiállításának, a World Press Photónak a palettája – ismertette Révész Tamás, a kiállítás fő szervezője a megnyitó előtti sajtótájékoztatón, melyet közösen tartott Erik Jagerrel, az amszterdami székhelyű World Press Photo Foundation kurátorával, valamint Fáth Péterrel, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnökével. A World Press Photo kísérő kiállítása ugyanis a naturArt 25 kiállítás, mely az elmúlt 25 év legjobb természetfotóit ilyen összeállításban első alkalommal tárja a nyilvánosság elé. Köztük megtekinthető Máté Bence 2010-ben készült fényképe, melyet abban az évben a világ legjobb természetfotójának is megválasztottak a szakemberek.

A kiállítás új helyszíne a Néprajzi Múzeum felújítása miatt a Magyar Nemzeti Múzeum lett.

A sajtótájékoztatón Révész felhívta a figyelmet egy különlegességre: felkérésükre a Liget folyóirat szerzői több kiállított fényképet is asszociatív üzenetekkel kommentáltak, melyek a kiállítóterem padlójára ragasztva a látogatók számára olvashatók. Ugyancsak újdonság, hogy a digitális médiának köszönhetően bővül a látogatói élmény: hazánkban most először mutatkoznak be a World Press Photo „Digital Storytelling” verseny győztes munkái is.

A szervezők a kiállítás megtekintését tervező diákokra és pedagógusokra is gondoltak. A Magyar Nemzeti Múzeum honlapján online letölthető segédanyag található mind a tanárok, mind a nebulók számára.

A sajtótájékoztatót követő megnyitó ünnepségen beszédet mondott Hollandia budapesti nagykövete, René van Hell, aki Marcus Aurelius legendássá vált mondatát idézte:

Minden, amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden, amit látunk, nézőpont, nem a valóság.

Ennek megfelelően a fotóriporterek feladata éles képet mutatni a valóságról – mondta. Kiemelte, a Magyar Nemzeti Múzeum 1848 és Petőfiék kora óta a sajtószabadság egyik emblematikus helyszíne.

Eric Jager kurátor beszédében köszönetet mondott a múzeumnak, egyben reményét fejezte ki, hogy az együttműködésük hosszú távú lesz. Hangsúlyozta, még az Európai Unión belül is vannak olyan törekvések, melyek veszélyeztetik a független újságírást, és határozottan elutasította, hogy a civil szervezetek munkájába beavatkozzon egy kormányzat. Röviden kiemelte az elmúlt év azon szimbolikus témáit, melyek a mostani kiállítás gerincét adják: az ISIS-től visszafoglalt Moszul, a rohingya népirtás, a charlotteville-i zavargás és a londoni gázolásos merénylet. Jager kiemelte a győztes fotó készítőjét, a független venezuelai fotóst, Ronaldo Schemidtet.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója felidézte 1977-et, amikor a World Press Photo először volt látható Magyarországon. Mint emlékeztetett, akkor korlátozott volt a nyilvánosság, de a kiállítás „ablakot nyitott a világra”. Azóta a nyilvánosság színterei átalakultak – utalt a közösségi média adta lehetőségekre. Felhívta a figyelmet a média felelősségére is, ehhez utalt Heinrich Böll 1971-ben megjelent regényére, a Katharina Blum elveszett tisztessége című könyvre: a média egy másodperc alatt képes tönkretenni bárkinek az életét.

A nyolc kategória 134 díjazott fotóját 125 ország 4548 fényképészének több mint 73 ezer művéből választották ki. Az év sajtófotója a már említett Ronaldo Schemidt Venezuelai válság című fényképe lett: egy gázmaszkos tüntető, a 28 éves José Víctor Salazar Balza ruhája lángra kapott a Maduro venezuelai elnök elleni egyik tüntetésen. A demonstrációsorozat akkor tört ki, amikor Maduro elnök fel kívánta oszlatni az ellenzéki többségű nemzetgyűlést, és magához akarta vonni a teljhatalmat. A fényképen szereplő férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett, de túlélte.

Az új, környezet kategóriában a győztes egyéni fotó a dél-afrikai Neil Aldridge Szabadságra várva című fényképe. A mű egy elkábított, vörös kendővel bekötött szemű orrszarvút ábrázol, akit dél-afrikai orvvadászok elől menekítettek ki Botswanába, hogy ott szabadon engedjék. Az orvvadászok az orrszarvúkat tülkeik miatt vadásszák, melyeknek kilójáért 20-50 ezer eurót is adnak.

A kiállítás szeptember 21. és október 23. között látogatható.

További fotókat képgalériánkban tekinthet meg.

(Fotók: Béli Balázs/Alfahír)

Nagy érdeklődés kísérte a megnyitó ünnepséget (Fotó: Béli Balázs/Alfahír)
Nagy érdeklődés kísérte a megnyitó ünnepséget (Fotó: Béli Balázs/Alfahír)
14