Kormányzati jelentés ismeri el: több százmilliárd forint EU-s pénzt bukhat Magyarország

Komoly a tét.

A magyar kormány és az Európai Bizottság közötti vita várhatóan átnyúlik 2019-re is, korlátozva a hazánkba érkező uniós pénzek beáramlását - írja a portál.

A bizottság tavaly novemberben ellenőrizte a magyarországi rendszer működését, és a négyfokozatú skálán a második legrosszabb, hármas osztályzatot adta, ami azt jelenti, hogy a rendszer súlyos hiányosságokkal, épphogy csak működik. 29 ellenőrzött közbeszerzésből 25-ben találtak súlyos szabálytalanságokat, köztük 6 rendszerszintűt. Az egyedi projektek hibái miatt a bizottság által kért pénzügyi korrekció 103,4 milliárd forint, tehát ezekre ennyivel kevesebb uniós forrás kifizetését javasolja. Ez nem a már kiosztott pénz visszafizetését, hanem a később utalandó források visszatartását jelenti. Ez az ellenőrzött mintában szereplő szerződések teljes értékének 10,6 százaléka.

A jelentés szerint a bizottság rendszerszintű korrekciót is szükségesnek tart, ennek háromféle módja lehet: 

- az összes uniós támogatású szerződést egyenként át kell vizsgálni, 
- reprezentatív mintavétellel megbecsülni a szabálytalanságok hatását,
- el lehet fogadni a bizottság által megállapított 10 százalékos átalányt. 

Kétségtelenül a harmadik út a legsimább, de ebben az esetben a 10 százalékos korrekciót minden, a KFF ellenőrzésen már átesett eljárásra alkalmazni kellene. Az érintett szerződések eredetileg becsült összege 4500 milliárd forint volt, a tényleges érték eltérhet ettől a nagyságrendi becsléstől.

 A 3-as besorolás miatt a bizottságnak joga van a kifizetések megszakítására, illetve felfüggesztésére, ami potenciálisan az összes operatív program elszámolását akadályozhatja. Amennyiben ez bekövetkezik a leginkább érintett kettőnél (IKOP és KEHOP*), akkor idén 600 millió, 2019-ben további 650 millió euró lehívása hiúsulhat meg. Ha az összes operatív program erre a sorsra jutna, akkor a nem lehívható összeg idén 2,3 milliárd, jövőre további 4 milliárd euró lenne.

A G7 által megismert jelentésből kiderül az is, hogyan kommunikálná a kormány az esetleges szankciókat:

"a bevándorláspárti uniós vezetők évek óta következetesen próbálnak nyomást gyakorolni hazánkra, hogy engedjünk a tömeges illegális bevándorlás kérdésében. Ennek érdekében az uniós fejlesztési források megvonását is felhasználnák hazánk ellen eszközként."