A siófoki rendőrkapitány után korábbi főnökét is menesztették Csongrád megye éléről

Beindult a tisztogatás a rendőrségen?

Pénteken a siófoki rendőrkapitányt menesztették (a hírt elsőként az Alfahír írta meg), hétfőn pedig információnk szerint döntés született korábbi főnöke, az azóta Somogyból Csongrád megyébe igazolt Piros Attila dandártábornok, főkapitány leváltásáról is.

Ez utóbbi döntést közben hivatalosan is bejelentették:

Magyarország belügyminisztere 2018. szeptember 30. hatállyal visszavonta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének vezetői kinevezését, és dr. Piros Attila r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsost rendelkezési állományba helyezte.

Az országos rendőrfőkapitány javaslatára Magyarország belügyminisztere a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetésével 2018. október 1-jei hatállyal dr. Rádi Norbert r. ezredes, rendőrségi főtanácsost bízta meg – közölte a Belügyminisztérium kedd reggel.

Piros Attila csak nemrég, tavaly év végén foglalta el az első számú csongrádi rendőri vezető pozícióját. Az egymást követő két váratlan menesztés erősítheti azt a gyanút, hogy összefüggés van Kasznár Gyula volt siófoki rendőrkapitány és Piros Attila távozása között (utóbbi egyébként a Gyurcsány-Bajnai kormány szakállamtitkára volt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban).

Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő az elmúlt két évben többször is firtatta a siófoki és Somogy megyei rendőri vezető körüli ügyeket a parlamentben, de konkrétumokat tartalmazó válaszokat szinte soha nem kapott Pintér Sándor belügyminisztertől.

Legutóbb 2017 augusztusában kérdezett a balatoni vízirendészet állományának létszámcsökkenéséről, a siófoki rendőrkapitány bántalmazási ügyéről, a katonai ügyészségnek a siófoki rendőrséggel kapcsolatos nyomozásairól és a Somogy megyei rendőrfőkapitánynak egy fonyódi üdülőingatlannal kapcsolatos tevékenységéről a belügyi tárca vezetőjétől.

A honatya felemlített kérdésében egy olyan vizsgálatot, amit tudomása szerint a katonai ügyészség folytatott Piros Attila dandártábornok, megyei főkapitánynak egy Balaton-parti, az Alfahír értesülése szerint fonyódi rendőrségi üdülővel kapcsolatos tevékenységével összefüggésben.

Az Alfahír néhány hónapja számolt be arról, hogy az egyébként Andy Vajna tulajdonolta megyei napilap, a Délmagyarország interjút készített Piros Attila Csongrád megyei rendőrfőkapitánnyal és egyebek között azzal szembesítette: arról hallani, hogy rövid regnálása óta sok rendőr távozott, mert elégedetlenek a vezetési stílusával…

Aggódik a Csongrád megyei rendőrállomány: Piros Attila folytatja Somogyban is erősen megosztó vezetői tevékenységét? – kérdezte akkor Kepli Lajos portálunknak nyilatkozva. Úgy vélte, érdemes áttekinteni, somogyi regnálása alatt hány, a megyei főkapitányságot érintő szolgálati panasz, munkaügyi per keletkezett, indult meg, és ezekből mennyit vesztett el az általa irányított szervezet (Kepli úgy tudja, országos átlag felettit).

Megeshet persze akár az is, hogy sem Kasznár Gyula, sem Piros Attila hirtelen menesztése nincs összefüggésben a jobbikos parlamenti képviselő által forszírozott ügyekkel.