Mészáros Lőrinc ma két tenderen összesen 6,3 milliárd forintot nyert

Pakson „bunkert”, Észak-Magyarországon csatornát építhet.

Pakson a Tartalék Vezetési Pont kialakítására Tiborcz István üzlettársának, Paár Attilának a West Hungária Bau (WHB) Kft.-jével 3 milliárd 654 millió forint értékű megbízást, míg Észak-Magyarországon csatornázásra a gazdasági bűncselekményekkel gyanúsított baloldali milliárdos, Dunai György EuroAszfalt Kft.-jével közösen 2 milliárd 650 millió forintos közbeszerzést nyert a felcsúti oligarcha, Mészáros Lőrinc cége.

Extra védett bunker Pakson

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint a Mészáros és Mészáros Kft., valamint a WHB Pakson kell, hogy kivitelezze a Tartalék Vezetési Pontot (TVP), mely a Paksi Atomerőműben kialakuló nukleáris és hagyományos veszélyhelyzetek kezelésére kialakított, tartalék értékelői és irányítói létesítmény. Feladata, hogy az erőmű területén található Védett Vezetési Pont (VVP) használhatatlansága (részleges vagy teljes funkciósérülés, megközelíthetetlenség stb.) esetén, a helyszíntől földrajzilag elkülönített helyen biztosítja a hatékony beavatkozást és funkcióját tekintve egyenértékű a VVP-vel.

Az új TVP egy kétszintes, lapostetős épület egy föld feletti operatív beavatkozásra és egy föld alatti, veszélyhelyzet kezelésre kialakított vezetési szinttel. Az épület teljes tartószerkezete földrengésálló, a föld alatti szintjén mintegy 1600 köbméter össztérfogatú, vízzáró vasbeton falakkal és 80 cm vastagságú lemezalappal készül.

Az operatív szint hasznos alapterülete 1 104,8 négyzetméter; vészhelyzeti szint hasznos alapterülete: 1400,7 négyzetméter.

A létesítmény részben gáztömör kialakítású, szűrt szellőztetés biztosításával készül. A szellőztető rendszer ABOS3 besorolású, légszállítása összesen 30 000 köbméter óránként, a radioaktív szennyeződés szűrésén túl további általános biológiai és vegyi szennyeződések szűrésére is alkalmas.

A Fidesz-közeli cégek mellett pályázatot nyújtott be az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt., ám az ő ajánlata – a közbeszerzési adatbázisban fellelhető adatok szerint – „az árazatlan költségvetés tételeinek módosítása miatt (…) nem felel meg az ajánlattételi felhívásban és a közbeszerzési dokumentumokban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek.”

Mészáros és Paár cégei négy alvállalkozót neveztek meg: a Criterion Biztonságtechnikai Zrt.-t, a Pakett Kft.-t, a Vörös és Társa Villamosipari, Szolgáltató Kft.-t és a Scadanet Kft.-t.

A csatornamutyi sem maradhat el

Most éppen Észak-Magyarországon, konkrétan Ludas, Detk és Nagyút települések csatornázását nyerte el a Mészáros és Mászáros Kft. karöltve a baloldali Dunai György EuroAszfalt Kft.-jével – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő egy másik hirdetményéből.

A három településen összesen 1267 ingatlan szennyvízelvezetését tervezik megvalósítani, ehhez kapcsolódóan Detken új szennyvíztisztító telepet kell létrehozni, Nagyút csatornarendszere pedig a meglévő káli telep szabad kapacitását fogja kihasználni.

Mészáros és a baloldali milliárdos konzorciuma a Hódút Kft.-t, a Swietelskyt és a Penta Kft.-t győzte le a közbeszerzési eljárás során.