Be is futott egy újabb megbízás az Orbánt reptető vállalkozóhoz

Ennyi pénzből jó sokat utazhatna a miniszterelnök a luxusrepülőn.

Garancsi egyik fő cége, a tavalyi év során bevételeit 20 milliárd forinttal növelő és a profitját megháromszorozó, építőiparban jeleskedő Market Építő ismét hatalmas megbízáshoz jutott. Több mint 25 milliárd forintból épülhet multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok Székesfehérváron, miután az önkormányzat meghívásos közbeszerzési eljáráson kiválasztotta a nyertes ajánlattévőt, számol be az MTI. A nyertes a Market Építő Zrt. lett, nettó 25,75 milliárd forintért vállalta a munkát.

A 24.hu számításai szerint, ebbe alsó hangon (3 millió forintos óradíjjal számolva) 8500 órányi repülés fér bele. Az olcsóbb, óránként másfél millió forintos becsült üzemeltetési költséget alapul véve pedig 17 ezer órányi repülés jön ki belőle.

Az Átlátszó néhány héttel ezelőtt derítette ki, hogy ugyanazzal az osztrák lajstromszámú magánrepülővel utazott a nyáron Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc lánya, amely többször keresztezte Mészáros Lőrinc luxusjachtjának útját is. A kormányszóvivő állítása szerint a miniszterelnök Garancsi vendégeként került a gépre, de arról nem adott tájékoztatást, hogy a jármű az üzletember tulajdonát képezi-e.

Amikor a jobbikos Szilágyi György nemrég a Garancsi-féle repülőutas kalandjáról kérdezte a miniszterelnököt, ő azt felelte, hogy

Harminc év óta így megyek, jövő héten is így fogok menni, és azután is így fogok menni. Meggyőződésem, hogy a miniszterelnöknek ott kell lennie ha az országot érintő sportról, gazdaságról vagy kultúráról legyen szó.

A repülőzés kapcsán a Jobbik országgyűlési képviselője, Pintér Tamás hivatali vesztegetés és a hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt nyújtott be feljelentést az ügyészséghez, ami jelenleg elbírálás alatt áll.

Ügyészségi elbírálás alatt áll Orbán Viktor feljelentése

A jobbikos Pintér Tamás kérdezett rá a legfőbb ügyésznél, hogy mi a helyzet az ügyészségnek benyújtott jobbikos feljelentéssel. A politikus arra is kíváncsi volt, hogy Polt Péter szerint törvényes-e, hogy egy közbeszerzéseket nyerő üzletember a kormányfőt "repteti ide-oda", illetve az ügyészség tisztességes nyomozást folytat-e az ügyben.