Több százezren tüntettek baloldali pártok felhívására Berlinben

Egy aktivistaszövetség a Zöldek és a Baloldal (Die Linke) segítségével szervezte meg a demonstrációt egy „nyitott és szabad társadalomért”.

A szervezők becslése szerint 240 ezer ember tüntetett szombaton Berlin központjában egy „nyitott és szabad társadalomért” a rasszizmussal és idegengyűlölettel szemben. A résztvevők az Alexanderplatz tértől a Berlin szívében található Tiergarten parkhoz vonultak egy hat kilométeres útvonal mentén. Sokan tartottak transzparenseket és léggömböket kezükben, egyes autósok pedig olyan feliratú transzparenseket helyeztek gépjárművükre, amelyekkel a jobboldali retorikával, a gyűlöletbeszéddel és a hátrányos megkülönböztetéssel szembeni ellenérzésüket fejezték ki vagy amiatt tiltakoztak, hogy számos migráns életét vesztette a Földközi-tengeren.

A „Megoszthatatlan” szlogennel meghirdetett felvonulást egy aktivistaszövetség szervezte a Zöldek politikai párt képviselőivel együtt, a Baloldal (Die Linke) párt tagjainak segítségével.

Heiko Maas német külügyminiszter „erős jelzésnek” írta le a szombati megmozdulást. „Nem hagyjuk, hogy megosszanak minket, különösen nem a jobboldali populisták” – mondta a szociáldemokrata politikus a német Funke médiacsoport lapjainak.

Maas úgy vélekedett, hogy a németek többsége a tolerancia és a világra való nyitottság mellett van, hozzátéve: az új nacionalizmus semmilyen problémát nem old meg. „A sokszínűség az örökséget, bőrszínt, vallást és életmódot illetően gazdagít, és nem fenyeget minket” – mondta.

A bevándorlókkal szembeni ellenérzés és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű szélsőjobboldali párt támogatottsága Németországban megnőtt azóta, hogy Angela Merkel német kancellár 2015-ben bevándorlók százezreinek befogadásáról döntött.

Berlinen kívül ezrek vonultak Frankfurt és Hessen tartomány további 11 városának utcáira, hogy felemeljék hangjukat az AfD és a jobboldali politika erősödése ellen.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita