Demeter Márta: a minisztérium osztott meg minden ok nélkül adatokat a nyilvánossággal

"Hajrá!"

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy Demeter Márta egy iratbetekintés után kedden a honvédelmi, valamint a belügyminiszterhez fordult, az LMP országgyűlési képviselője arra volt kíváncsi, hogy egy honvédségi gép valóban Orbán Viktor egyik lányát hozta haza Ciprusról.

Az írásbeli kérdés nagy port kavart, felkapták a médiumok, olyannyira, hogy még aznap reagált a Rogán Antal-féle propagandaminisztérium, majd a lakájmédia is. Sőt, pénteken a Fidesz már az ügyészséghez fordult, miután csütörtökön Kocsis Máté arra szólította fel a Demeter Mártát, hogy távozzék a parlamentből.

Időközben - szintén pénteken - megérkezett a hivatalos válasz is Benkő Tibor honvédelmi minisztertől (aki Pintér Sándor nevében is válaszolt). A tárcavezető a személyeskedés mellett szintén arról írt, hogy Ciprusról egy magyar katona családtagjai jöttek haza.

Demeter Márta szerint azonban ezek a kijelentések problémásak. Facebook-oldalán arról írt a politikus, hogy

"a kizárólag a Honvédelmi Minisztérium által a nyilvánosság elé citált személyek és családi kapcsolatok ügyében csak annyit jegyeznék meg, hogy a Honvédelmi Minisztérium súlyosan felelőtlen és szabályokat sért, ha bármikor is valóban a Magyar Honvédség hivatásos állományába tartozó személyről ad ki adatokat, és különösen igaz ez akkor, ha egy valóban hivatásos állományba tartozó személy családtagjaira vonatkozó információkat oszt meg minden indok nélkül a nyilvánossággal. Csak remélni lehet, hogy nem lesz gyakorlata a Honvédelmi Minisztériumnak, hogy más által meg nem ismerhető személyes adatokkal és családi információkkal házal a nyilvánosság előtt".

Az LMP frakcióvezető-helyettesét péntek este értük utol telefonon, aki fenntartotta a közösségi médiában tett nyilatkozatát. A Fidesz ügyészségi megkeresésével kapcsolatban pedig csak annyit tett hozzá: "Hajrá!"