Trump megszüntetné a születés jogán járó állampolgárságot

Eddig az illegális bevándorlók gyermekeinek is járt az állampolgárság, ezután nem fog.

Az amerikai elnök az Axios hírportálnak adott interjújában kifejtette, hogy a várható elnöki rendelet értelmében az illegális bevándorló és nem amerikai állampolgár szülőktől az Egyesült Államok területén világra jött kisbabák nem kaphatnak állampolgárságot.

Az ötlet nem légből kapott, Trump már korábban is ígéretet tett arra, hogy a születés jogán járó állampolgársággal kapcsolatos szabályozáson változtatni fog. Azonban sokan azzal érveltek az elnök ellen, hogy ez alkotmánysértő lenne, ugyanis az Egyesült Államok alkotmányának 14. kiegészítése teszi lehetővé a gyakorlatot.

Trump ezzel szemben azokkal a véleményekkel ért egyet, amelyek szerint az alkotmánykiegészítés nem vonatkozik azokra, akik nem jogszerűen vagy csak átmeneti időre szóló vízummal tartózkodnak az országban.

Trump immigration executive order: President to terminate birthright citizenship

President Trump plans to sign an executive order that would remove the right to citizenship for babies of non-citizens and unauthorized immigrants born on U.S. soil, he said yesterday in an exclusive interview for "Axios on HBO," a new four-part documentary news series debuting on HBO this Sunday at 6:30 p.m.

"Mi vagyunk az egyetlen ország a világon, ahová valaki belép, gyereke születik és a baba az elkövetkező 85 évben az Egyesült Államok állampolgára, annak minden előnyével együtt. Ez nevetséges. Ennek véget kell vetni."

A tervet megvitatta a Fehér Ház jogi tanácsadójával, és már a megvalósítás részleteinek kidolgozásán munkálkodnak. Arról egyelőre nincs információ, hogy mikor kerülne aláírásra az állampolgárságról szóló elnöki rendelet.

A Politico című lap két jogászprofesszort is megkérdezett az elnök tervéről, és egyikük, a texasi Josh Blackman az amerikai legfelsőbb bíróság 1898-ban hozott döntésére hivatkozott, amely két kínai állampolgár Egyesült Államokban született gyermekéről mondta ki, hogy amerikai állampolgár. A lap azt is megjegyezte, hogy az elnök információi pontatlanok, mert a világban mintegy 30 olyan ország van, ahol automatikusan jár születés alapján az állampolgárság.