Jobbik: az Európai Ügyészséghez csatlakozás nem szuverenitási kérdés

Ha meg szeretnénk védeni az EU-s forrásokat, csatlakoznunk kell a szervezethez.

Tegnap „ismét kibújt a szög a zsákból”, amikor szavazni kellett arról, hogy legyen-e érdemi vita az Európai Ügyészséghez csatlakozásról. Korábban szakbizottsági szinten és más fórumokon már zajlott erről vita, de a Jobbik úgy gondolta, az a leghelyesebb, ha plenáris ülésen biztosítanának erre lehetőséget – ismertette Bana Tibor, az ellenzéki párt alelnöke, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnöke.

A képviselő emlékeztetett, elsősorban a Fidesz és a KDNP képviselői mereven elzárkóznak az Európai Ügyészséghez történő csatlakozásról.

És ismét bebizonyosodott, hogy számukra a haverok kiszolgálása, az Orbán Viktorhoz köthető maffiahálózat erősítése, sokkal fontosabb, mint tisztességes honfitársaink helyzetének javítása és a magyar családok jövője

– közölte Bana, majd sajnálatosnak nevezte, hogy a Jobbikból kizárt vagy távozott képviselők is nemmel szavaztak ebben az ügyben. Úgy véli, ezzel beálltak abba a „hazug és álságos kormányzati kórusba”, mely szerint itt szuverenitási kérdésről van szó. Ezzel szemben – ismertette a jobbikos politikus – az Európai Ügyészség hatásköre kizárólag az uniós források felhasználásának vizsgálatára terjedne ki. Pártjának az a tapasztalata, hogy az EU-s források jelentős részét ellopták, ellopják,

a magyar ügyészség pedig falaz a kormánynak.

Bana szerint erre megoldás lenne a megerősített együttműködési eljárással létrejövő Európai Ügyészség. Emlékeztetett, huszonkét EU-tagállam már csatlakozott a szervezethez, Kelet-Közép-Európából a magyarokon kívül csak a lengyelek mondtak nemet a csatlakozásra, a többi kimaradó tagállam pedig egyébként sem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködésben.

Tehát egyáltalán nem szuverenitási kérdésről van szó – hangsúlyozta Bana –, ha meg szeretnénk védeni az uniós forrásokat, akkor csatlakoznunk kell ehhez a szervezethez. Az alelnök kijelentette, hogy a parlamenti lehetőségek kimerültek, ezért a Jobbik a következő időszakban szervezett formában fogja gyűjteni az aláírásokat ahhoz az európai polgári kezdeményezéshez, melynek révén az EU-s forrásokkal kapcsolatos csalások visszaszorítását kívánja elérni.

Az Európai Ügyészségről szóló szavazásról tegnap itt számoltunk be:

Lelkiismeret? A Fidesz lesöpörte az Európai Ügyészséget

Emlékezetes, az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról tegnap vitatkozott az Országgyűlés, azonban egyetlen kormánypárti politikus sem szólalt meg. Az előterjesztő Bana Tibor lapunk érdeklődésére az ülést követően arról beszélt, hogy még bízik abban, hogy lesznek olyan fideszes, KDNP-s képviselők, akik a saját lelkiismeretökre hallgatnak, és mernek másképp szavazni, mint Orbán Viktor.