Laár Andrást "Bábu" néven akarták beszervezni a kommunisták

Akadt olyan ember, aki nemet mondott nekik. Például ő.

A poszt szerint egy "Dejkó" fedőnevű ügynök 1982. októberében a "Bábu" fedőnevű beszervezési jelölt megfigyelésére kapott utasítást. 1982. november 05-én a következőket jelentette:

„Laár András korábban a Phanta Rhei együttes tagja volt. Az együttes által előadott dalok szövegeit Laár írta. 1980-ban alakította meg a KFT együttest. [...] 1981-ben az MTV által megrendezett Tánc és Popdal fesztiválon a Bábu vagy című számukkal díjat nyertek. A fesztivál után igen népszerű és felkapott lett az együttes. [...] Laár András nős, egy fiú gyermeke van, a Budapest, V. ker. Szent István u. 27. szám alatt lakik. A Laár András vezette KFT együttes a magyarországi "újhullámos" zenei irányzat megalapítói voltak. Rendszeresen koncerteznek a XI. ker.-ben lévő Lágymányosi Művelődési Házban.”

A tanulmányozást követően azonban a beszervezés elmaradt, Laár Andrásból nem tudtak az állambiztonsági szolgálatok által mozgatott "Bábut" csinálni – közölte az ÁBTL.

Laár András egy 2004-es interjújában elmesélte, hogy a KFT 1983-as kubai turnéja előtt egy hadnagy elbeszélgetett vele, és a Kubában működő CIA-ügynökök veszélyeire figyelmeztette, mellesleg arra is igyekezett rábírni, hogy rendszeresen találkozzanak - cserébe elintézte volna a zenész telefonigénylésének a támogatását.

Laár azonban nem állt kötélnek, és elmondása szerint rögtön beszámolt az együttes többi tagjának a beszervezési kísérletről.

A Dejkó fedőnevű ügynök következő feladata az volt, hogy "november 6-án vegyen részt a KEK-ben a Bikini, a Sikátor, és a Rolls Frakció koncertjein. November 13-án a Budapest Sportcsarnokban vegyen részt az OMEGA együttes jubileumi koncertjén." Ezekre Dejkónak megvette a jegyeket a III/III-as csoportfőnökség.

(Fotó: laarandras.hu)