Aláírásgyűjtést indít a Jobbik az iszonyatos terheket jelentő kútadó eltörléséért


A párt a magyar emberek megsarcoltatásának tekinti a kutak bejelentésével kapcsolatos intézkedéseket. 

Tóth Péter, a Jobbik Csongrád megyei elnöke szombati közleményében azt írja: az elmúlt hetekben tömegesen keresték meg őket a fúrt és ásott kutak bejelentésével kapcsolatos anyagi terhek miatt. 

A jelenleg hatályos törvények közel 1 millió embert köteleznek a kutak bejelentése. A kutak bemérését végző cégek átlagoson 25 ezer forintért végzik el a méréseket és tervdokumentációkat, amelyek után még ötezer forintos illetéket is fizetni kell. Ha az adott kút talpmélysége olyan rétegvizet érint, amely az ivóvíz bázisban helyezkedik el,  már az adott megyéhez tartozó katasztrófavédelmi igazgatósághoz tartozik az eljárás. Ebben az esetben egy hosszú procedúra veszi kezdetét, amelynek költsége már a 150-200.000 forintot is elérheti

 - emlékeztet a Jobbik. 

A párt szerint 

"a magyar emberek megsarcoltatásával a kormány törvénytelen eljárásokra kényszeríti a lakosokat és a kútfúrással foglalkozó cégeket."

Úgy vélik ugyanis, hogy az államigazgatási eljárások súlyos költségei miatt azok, akiknek jövedelme nem teszi lehetővé ennek finanszírozását, 30-40 méternél alacsonyabban elhelyezkedő kút-talpmélységeket fognak lejelenteni.

"A rossz és igazságtalan szabályozással a kormány 25 milliárd forintot vesz ki az emberek zsebéből, ráadásul, egy pontatlanságokkal teli földrajzi katasztert készít a lakossági vízfelhasználásról."

 - mutat rá Tóth Péter.

A Jobbik a felszíni és a felszín alatti vizekre is, mint

"nemzeti vagyonra tekint, amelyből a nemzet tagjainak joguk van tehermentesen részesülni."

A párt ennek érdekében törvénymódosításokat nyújtott be az illetékes szakbizottságokhoz, amelyeket rendre leszavaztak a kormánypárti képviselők. "Nincs kétségünk afelől sem, hogy a tárgysorozatba vételi szavazásnál a Fidesz ismételten elutasítja a magyar emberek jogos kérését"

 - írja Tóth.  

A Jobbik ezért a múlt hét folyamán aláírásgyűjtési akciót indított "a magáncélú vízfelhasználás állami megsarcolásának elutasításáról".

A párt célja, hogy "a vízhez való hozzáférés alanyi jogon járjon minden tisztességes, kútját bejelentő magyar embernek".

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
Az ellenzéki pártok méltán örülhetnek a sikernek, újabb visszaigazolásként értelmezve azt a 2022-es felállásra való tekintettel is. Elemzés.

Orbán Viktor: 1992

"Személyesen átélve az eltelt több mint két esztendő szinte minden politikai rezdülését, azt kell mondjam önöknek, hogy ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan kézbe venni. Olyan polgári, liberális kormány, amelyet a felhalmozott feszültségek nem rettentenek vissza az állam további visszaszorításától, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali, etatista gazdaságpolitika."

Orbán Viktor szerint térségünkben egyedül Magyarországon jelenthetnek komoly alternatívát a liberálisok a jelenlegi konzervatív kormányzattal szemben.

Orbán Viktor: 2020

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista."