Tízmilliók tűntek el két BKV-s szakszervezet számlájáról

Nem igazán értik, hogy mi történt.

Az Index azt írja, hogy több tízmillió forint tűnt el két BKV-s szakszervezet számlájáról: az egyik a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezet (MKDSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ).

Állítólag az történt, hogy a két szakszervezet közös vezetője, Gulyás Attila 2011-ben mindkét szervezet nevében befektetett 18 millió forintot az AXA biztosító egy mai napig ismeretlen befektetési konstrukciójába. A befektetést a VTDSZSZ akkori elnökhelyettese, Győri Tamás javasolta neki, aki később öngyilkos lett. Aztán kiderült, hogy a pénzek eltűntek, nem találják őket.

Gulyás Attila azt mondja, ő sem tudott róla, hogy a 36 millió forinttal mi történt, ő azt állítja, becsapták, átverték. Ennek ellenére Gulyás elkezdte saját hitelből visszatörleszteni a pénzt.

Emellett kiderült azt is, hogy a VTDSZSZ pénzéből 11,5 millió forintot egy kockázati kötvénybe (B-TEL) fektetett be az elnök, de ez a Buda-Cash bedőlésével szinte biztosan elveszni látszik.

A lap szerint Lengyel István, aki 2008 és 2017 között a MKDSZ elnökhelyettese volt, sikertelenül akart vizsgálóbizottságot felállíttatni az elnök egyszemélyi döntései miatt, majd feljelentést tett, a rendőrség pedig sikkasztás gyanújával nyomozást indított. Gulyás Attilát a bizalmi szavazásokon helyén tarották, Lengyelt viszont több pozíciójáról is leváltották.