Orbán személyesen dönthetett arról, hogy Gruevszki menekültstátuszt kapjon

A HVG szerint Orbán Viktor miniszterelnök személyes döntése volt, hogy a korrupció miatt elítélt Nikola Gruevszki magyar menekültstátuszt kapjon.

A lap szerint a magyar kormány arra számít, hogy a gyors ügymenet hatására a kialakult botrány gyorsan és komolyabb hazai vagy nemzetközi következmények nélkül ül majd el.

A HVG ugyanakkor emlékeztet, hogy amennyiben a volt macedón elnök valóban megkapta a menedékjogot, ahogy arról a fideszes Magyar Idők beszámolt, akkor gyakorlatilag politikai hullának tekinthető.

A lapnak ezzel kapcsolatban így nyilatkozott egy neve elhallgatását kérő szakértő:

"Annak ellenére kapta meg a menedéket, hogy a magyar kormány is tudja, Gruevszkiből immár már nem lehet politikai, vagy gazdasági hasznot húzni. Ez is arra utal, hogy egy személyes ígéret betartásáról van szó."

A névtelen nyilatkozó hozzátette: három magyar nagykövetség – a tiranai, a podgoricai, valamint a belgrádi – is bekapcsolódott Gruevszki Magyarországra szállításába, s a politikus Tiranában engedélyt is kapott arra, hogy belépjen Magyarországra, már nem volt kétséges, hogy az exkormányfő megkapja a menedéket.

Gruevszki megkapta a menekültstátuszt - Vagy mégsem?

A Magyar Idők arról számolt be, hogy Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő megkapta a menekültstátuszt. A Bevándorlási Hivatal nem erősítette meg a lapnak az értesülést, de egy másik cikkben részletesen beszámolt az eljárásról és a volt miniszterelnök érveléséről.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton