Trump nem hiszi, hogy a szaúdi koronaherceg adott volna utasítást Hasogdzsi meggyilkolására

Komoly kétségeit fejezte ki Donald Trump elnök csütörtökön az amerikai hírszerzés arra vonatkozó következtetésével kapcsolatban, hogy Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös utasítására gyilkolták volna meg október elején Isztambulban - írja az MTI hírösszefoglalója.

A koronaherceg és az apja, Szalmán király azt állítják, nem ők követték el ezt a rémtettet - mondta Trump, hozzátéve, hogy talán a világot kellene felelősnek tartani, mert "a világ nagyon-nagyon gonosz hely".

"Szörnyűséges tett, én utálom a legjobban" - fogalmazott az amerikai elnök.

"Viszont az a helyzet, hogy (a szaúdiak) hatalmas vagyont hoznak létre, tényleg rengeteg munkahelyet teremtenek, és - ami a legfontosabb - alacsonyan tartják az olajárakat"

- tette hozzá.

A The Washington Post című amerikai lap - amelynek Hasogdzsi munkatársa volt - a múlt pénteken azt írta: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) arra a következtetésre jutott, hogy Mohamed bin Szalmánnak köze van az újságíró meggyilkolásához. Szalmán nem kifejezetten arra adott utasítást, hogy öljék meg az újságírót, de a CIA szerint meggyilkolása az ő jóváhagyásával történt - írta akkor a The Washington Post. A Hürriyet Daily News című török hírportál csütörtökön Abdulkadir Selvi neves török publicistát idézve jelentette:

a CIA-nak hangfelvétele van arról, hogy a szaúdi trónörökös utasítást ad Hasogdzsi elhallgattatására.

"Nagyon nem tetszik ez a bűntény, nagyon nem tetszik, ahogy próbálják eltussolni, és azt is kijelenthetem, hogy a koronaherceg ezt még nálam is jobban gyűlöli"

- fogalmazott Trump floridai vakációján. Hozzátette: a CIA jelentése nyitva hagyja a kérdést, "talán így volt, talán nem". De azt nagyon határozottan állítom, hogy (Szaúd-Arábia) nagyon fontos szövetséges, és ha egy bizonyos mintát követünk, akkor szinte egyik ország szövetségesei sem lehetünk - mondta Trump.

Óriási bajba kerülhet a szaúdi trónörökös: CIA-felvétel lehet arról, ahogy utasítást ad az újságíró "elhallgattatására"

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) hangfelvétele van arról, hogy Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös utasítás adott arra: Dzsamál Hasogdzsit a lehető leghamarabb el kell hallgattatni - jelentette csütörtökön a Hürriyet Daily News című török hírportál.A lap egy neves török publicistát idéz, aki azt mondta: Gina Haspel, a CIA igazgatója egy októberi ankarai látogatásán "jelezte" a hangfelvétel meglétét.A Reuters meg akart kérdezni az értesülésről egy török tisztségviselőt, de ő nem tudott ilyen felvételről.