Kínos a Fidesznek: a macedón jogállamiságról dönt az Európai Parlament

Két, a Gruevszki-ügyről szóló módosítás is bekerülhet a szövegbe.

A lap emlékeztet rá, hogy a Fidesz bizottsági szinten októberben még támogatta azt az európai parlamenti határozattervezetet, amely néhány kritikai megjegyzés mellett számos pozitív megállapítást tesz Macedónia demokratikus fejlődésével, igazságszolgáltatással, illetve a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatban.

A Népszava arra hívja fel a figyelmet, mindez annak fényében érdekes, hogy a két éves börtönbüntetése elől Magyarországra szökött Nikola Gruevszki volt miniszterelnök azért kaphatott politikai menedékjogot, mert a kormány szerint Macedóniában nem a jogállami normáknak megfelelően hozták meg a bírósági ítéletet. Ehhez képest az Európai Parlament macedón országjelentésének 23. pontja szerint

„az EU üdvözli a felelősségteljes kormányzás, az elszámoltathatóság és a szabad médiakörnyezet előmozdítása, az átláthatóság javítása és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javítása érdekében tett erőfeszítéseket. A szöveg külön kiemeli a macedón jogalkotási reformot, amelynek célja „az igazságügyi függetlenség, elszámoltathatóság és szakmaiság visszaállítása, valamint a politikai beavatkozás és a szelektív igazságszolgáltatás felszámolása”.

A határozattervezet ugyanakkor felszólítja Macedóniát, hogy fektessen több energiát a pénzügyi visszaélések kivizsgálására és a hatóságok „növeljék a meghozott ítéletek számát”. Azt is fontosnak tartják, hogy a korrupció megelőzéséért felelős állami bizottság egyértelmű hatáskörökkel rendelkezzen, és teljesen függetlenül dolgozhasson.

Az EU „aggodalmának ad hangot a magas szintű korrupciós ügyekben hozott kevés bírósági ítélet miatt”. A korrupciós és a hatáskörrel való visszaélést érintő ügyekben „tartós erőfeszítéseket szorgalmaz”, továbbá külön megemlíti, hogy a különleges ügyészi hivatal „nehéz körülmények között végez munkát”.

Az EP szociáldemokrata-frakciója két – kifejezetten a Gruevszki-üggyel kapcsolatos - módosító indítványt is beadott a határozattervezethez.

Az első támogatásáról biztosítja a macedón kormányt az euroatlanti integrációs törekvéseiben, valamint kiemelik, hogy Gruevszki ügyében független és transzparens eljárás folyt. Ezt a Népszava megkeresésére az amerikai külügyminisztérium is megerősítette.

A másik felszólítja a magyar kormányt, hogy minden szükséges információt közöljön arról, miért kapott menekült státuszt Gruevszki és

„elvárja, hogy a magyar kormány szigorúan a hatályos nemzeti és nemzetközi jog szerint járjon el Gruevszki kiadatási kérelmét illetően”.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI