A szabad sajtó halálát az Origo fideszes bekebelezésével mutatta be a The New York Times

"Senkit sem hallgattatunk el."

Talán mindenki emlékszik még azokra az időkre, mikor az Origo egy hiteles hírforrásnak számított. Aztán voltak, akik egyszer csak elkezdték azt érezni, hogy itt bizony nem stimmel valami. Egyre több a név nélküli írás, aminek tartalma megkérdőjelezhető, majd bizonyossá vált, hogy ezek megkérdőjelezhetetlenül a pártközpontban született írások, amikből ömlik a kormány propagandája.

Voltak azonban olyanok is, akik végig kísérték az Origo Fidesz általi elfoglalását Lázár János titkos külföldi útjaitól kezdve a Telekom vezetőségének asszisztálásán át Várhegyi Attila szerepéig, majd pedig a szerkesztőség lefejezésééig és Matolcsy Ádám érkezésééig.

Most ott tartunk, hogy mindezt már az egész világ tanulmányozhatja, ugyanis a The New York Times szombati száma terjedelmes cikkben elemzi a történteket "Az oldal, ami megmutatja, hogyan halhat meg a szabad sajtó" címmel.

A cikk szerzői Novák Benjamin az egykori Budapest Beacon munkatársa és a 2015-ben Nagy-Britanniában az év újságírójának választott Patrick Kingsley, bemutatják, hogy Orbán és kormányai 2010 óta hogyan próbálják kiüresíteni a jogállami fékek és ellensúlyok rendszerét, valamint kormányszócsővé silányítani a független médiát.

A szerzők felidézik azt is, hogy Orbán hatalma növekedésének tükrében miképp vált egyre ellenségesebbé és lekezelőbbé egyes nemzetközi szervezetekkel. A Freedom House tevékenységét ellenzékből még „nagyra értékelte” a Fidesz, 2010-ben, mikor a szervezet sajtószabadság-listáján a 40. helyen állt Magyarország még normál hangnemben vitatkozott velük, majd azután, hogy 2017-re a 87. helyre csúsztunk vissza bármilyen kritikát egy sorosozással intéznek el.

Természetesen miután részletesen leírták, hogy a kormány hogyan gyakorolt nyomást a portált korábban tulajdonló Magyar Telekomra, nem hagyhatták ki, hogy megemlékezzenek Orbán Viktor elhíresült, az Európai Parlamentben hangos kacajt szülő kijelentéséről, miszerint

„mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk."