„Ha Garancsi Pista repcsije foglalt, jó lesz a honvédségi Airbus is” – gondolta Orbán, és elrepült Milánóba

A honvédelmi miniszter ismerte be.

Az Átlátszó ráhibázott: valóban a Magyar Honvédség Airbus A319-es repülőgépe vitte Milánóba Orbán Viktor miniszterelnököt. Ez abból a dokumentumból derül ki, melyben Benkő Tibor honvédelmi miniszter válaszolt Demeter Márta LMP-s képviselő írásbeli kérdésére, és amelyet a hvg.hu vett észre.

Apja lánya? Lánya apja? Orbán Viktor honvédségi géppel mehetett a milánói Operába

Az Átlátszó vette észre, hogy csütörtökön nem csak Orbán Viktor, hanem a honvédség egyik gépe is Milánóban volt. A 605-ös lajstromjelet viselő honvédségi Airbus A319-es repülő november 15-én délben a kecskeméti katonai repülőtérről felment Budapestre, majd onnan délután fél négykor elindult Milánóba. Egy órával később landolt az olasz városban, és ott töltötte az egész éjszakát.

A miniszteri válasz szerint az utazás

a 2005. augusztus 1-jén hatályba lépett, és jelenleg is érvényben levő az egyes védett személyek állami légijárművel történő szállításáról szóló 47/2005. (HK. 10.) HM–BM–KGM–Küm–MeHVM együttes utasítás előírásainak betartásával került végrehajtásra.

Orbán a 92 éves, Kossuth-díjjal is elismert Kurtág György első operájának, A játszma vége című műnek scalabeli ősbemutatójára utazott azzal a géppel, melyről fideszes megszólalók – köztük Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter is – váltig állítják: nem kormánygép, hanem honvédségi repülő.

Korábban nagy vihart kavart, hogy ugyanez a repülőgép nemrég egy Orbán Flóra nevű hölgyet hozott haza Ciprusról. Akkor cáfolták, hogy az utas azonos személy lenne a kormányfő ilyen nevű lányával.