Jobbik: a bérfejlesztés helyett a rabszolgatörvényt támogatta a Fidesz

A Parlament szavazni fog a kérdésről.

A Vállalkozásfejlesztési Bizottság múlt heti ülésén két napirendi pont szerepelt: a Fidesz képviselői egyrészt elutasították a Jobbik határozati javaslatát, mely a leszakadóban levő régiók bérfelzárkóztatását segítette volna, ezzel párhuzamosan támogatták a Kósa-féle rabszolgatörvény tervezetét, mely a munkavállalókat

szó szerint halálra dolgoztatná

– közölte hétfői sajtótájékoztatóján Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője, szóvivője. Mint fogalmazott, bérfelzárkóztatási indítványukat azzal indokolták, hogy egy miskolci vagy békéscsabai alkalmazott ne keressen kevesebbet, mint például győri kollegája. Ennek érdekében az egyenlő munkáért egyenlő bért elvére hivatkoztak. Megjegyezte, mindeközben az Orbán-kormány az államtitkárok fizetését 30 százalékkal emelte.

A Jobbik bérfejlesztési ütemtervet kér a kormánytól

Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatójan elmondta, hogy átlagosan egy borsodi 103 ezerrel, egy szabolcsi 123 ezer forinttal keres kevesebbet, mint egy budapesti munkavállaló. A politikus szerint a Fidesz gazdaságpolitikája az olcsó munkaerőre épít, már a csehek, a lengyelek és a szlovákok is jobban keresnek nálunk.

Jakab ismertette, indítványuk arra irányult, hogy olyan gazdasági környezet jöjjön létre, mely ösztönzi a bérfejlesztést, ezért sérelmezte, hogy a fideszes képviselők lesöpörték a javaslatot. Emlékeztetett: az Orbán-kormány bérfejlesztés helyett a rabszolgatörvénnyel a multiknak biztosít olcsó magyar munkaerőt, ha pedig nincs munkaerő sem, akkor ukrán vendégmunkásokkal pótolják azokat. Így a munkába

szó szerint bele fognak rokkanni azok a dolgozók, akik 100 ezerért húzzák az igát reggeltől estig

– figyelmeztetett Jakab.

A színvallás napja: ma vált teljesen világossá, hogy a kormány a külföldi nagytőkét választja a magyar munkavállalókkal szemben

Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottsága két javaslat vitára bocsátásáról döntött. Az egyik Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf „rabszolgatörvénynek" is becézett tervezete volt a túlórák számának drasztikus növeléséről. A másik pedig a jobbikos Jakab Péter határozati javaslata arról, hogy legalább az országon belül törekedjen az állam az „egyenlő munkáért egyenlő bért" elvének érvényesítésére.

A Vállalkozásfejlesztési Bizottság ülésének vonatkozó részét az alábbi videóban tekinthetik meg:

Az ellenzéki politikus közölte, pártja a Vállalkozásfejlesztési Bizottság döntése ellenére a Parlament elé viszi a bérfejlesztés kérdését, amely a jövő héten szavazni fog erről. Ismertette, a parlamenti frakcióvezetőknek ülésszakonként hat alkalommal van lehetőségük plenáris ülésen szavazást kérni olyan kérdésben, melyet az illetékes bizottság nem támogatott, és ezt az ügyet Jakab ilyen súlyos kérdésnek nevezte.

A honatya kérdésre válaszolva közölte, hogy a magasabb bér több nyugdíjjárulék-bevételt is jelent, vagyis ez a nyugdíjak emelésének lehetőségét is magában hordozza. „Ahogy a béruniós kampányban fogalmaztunk: a bérunió egyben nyugdíjuniót is jelent” – tette hozzá.