Így nyugtat a fideszes Völner: ne aggódjunk, időbe telik, míg az EU kiszabja ránk a hetes cikkelyt

Elhúzódó folyamat lesz a Magyarország ellen az Európai Unióban (EU) indított, úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, hozzátéve, hogy ez az eljárás is "csak a politikai kirakatper része".

Az európai parlamenti (EP-) választások előtt valószínűleg semmi nem történik, azután pedig új EP és új Európai Bizottság lesz - reménykedett az államtitkár a lapnak.

Kijelentette: "ezen az ügyön keresztül is érződik a régi, meghatározó uniós tagállamoknak (Németország, Franciaország) az a törekvése, hogy ők uralják az unió döntéshozatalát. Amikor bizonyos ügyekben törésvonalak mutatkoznak, akkor hajlamosak más eljárások keretében egyes tagállamokat a sarokba küldeni. Most ilyen a bevándorlás ügye (véletlenül sem a korrupcióé, á dehogy... - a szerk.)."

Jövő héten startol a hetes cikkelyes eljárás a Sargentini-jelentés nyomán

A keddi luxembourgi ülésen az EU soros osztrák elnöksége először tájékoztatja a tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó képviselőit, hogy miként kívánják lefolytatni az eljárást, a résztvevők ezután megvitathatják a kérdést. Ez csak az első lépés a folyamatban, amely hosszú ideig is elhúzódhat. Később akár többször is sor kerül majd a magyar kormány álláspontjának ismertetésére.