5 érv, amiért ott leszel a rabszolgatörvény elleni tüntetésen szombaton

Hát, tényleg megteszik. Tegnap a legmakacsabb optimisták számára is keserűen világossá vált, hogy a Gulyás Gergely hitvány hazudozásával ellentétben a kormány lényegében semmit sem enyhít a magyar munkavállalókat kiszolgáltatott bérrabszolgák szintjére süllyesztő törvényen. A jogszabálytervezet ellen szombat 10 órára a Jászai Mari térre az összes szakszervezeti tömörülés – a kormányhoz közel állók is – tüntetést hirdetett meg, amely az elmúlt nyolc év legfontosabb demonstrációja lesz. Mert kiderül, hogy képesek vagyunk-e saját ideológiai fixációinkon, lövészárok-logikánkon, történelmi és világnézeti sérelmeinken felülemelkedve kiállnunk magunkét és egymásért. Te pedig, kedves olvasó, ott leszel. Elmondom, hogy miért. 

1. Ha liberális vagy, gondolhatod azt, hogy piacgazdaság önszabályozó mechanizmusai, a jelenleg valóban létező (de amúgy ki tudja meddig tartó, és hova vezető) munkaerőhiány majd úgyis megoldja a felmerülő aggályokat. De az lehetetlen, hogy elfogadhatónak tartsd, hogy egy milliók életét alapvetően befolyásoló törvényt egyéni képviselői indítványként nyújtsanak be, hogy megkerüljék az érdekegyeztetés kötelező körét. Elképzelhetetlen, hogy ne háborodj fel azon, ahogy a magyar parlamentarizmus elmúlt három évtizedének legsötétebb napján Lezsák Sándor az elnöki pulpitusról belefojtotta a szót az ellenzéki képviselőkbe.

Ami most készül, az nem csak a munkavállalói jogok, de a magyar jogállamiság lábbal tiprása is.

Ezért ott leszel szombaton. 

2. Ha baloldali vagy, akkor látnod kell, hogy minden veszélybe került, ami az elcseszett rendszerváltoztatgatás után a bérből és fizetésből élők kisembereknek még megmaradt. Már nem csak méltányos bérre, tervezhető jövőre, nyugodt idős korra nem lehet többé reményük, de emberhez méltó munka-és életkörülményekre sem.

Ha baloldali vagy, nem tűrheted el a gátlástalan kizsákmányolást akkor sem, ha – most még – nem téged érint.

Ezért ott leszel szombaton. 

Utcára mennek a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen

A gyülekező a Jászai Mari téren lesz 10 órától, 11 órától pedig a Szent István körúton a Nyugati tér és a Bajcsy-Zsilinszky út, valamint az Alkotmány utca érintésével vonulnak majd az Országház elé - mondta a Mércének Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

3. Ha konzervatív vagy, hiszel a család szentségében. Nem akarhatod, hogy magyar gyermekek milliói nőjenek fel úgy, hogy alig látják agyonhajszolt szüleiket, hogy a heti hat napon át akár 10-12 órában is gályázó, kiszipolyozott házaspárok elhidegüljenek egymástól, és még több legyen a válás. Nem akarhatod, hogy a második, harmadik gyermeket már ne merje bevállalni, akinek az első nevelésére is alig van ideje és energiája.

Komolyan veszed a pápai szociális enciklikákat, amelyek kivétel nélkül a keresztény társadalmi tanítás egyik alapköveként hivatkoznak a dolgozókkal való méltányos és igazságos bánásmódot.

Ezért ott leszel szombaton. 

4. Ha nemzeti gondolkodású vagy, lehetetlen, hogy ne érezd megalázva magadat és hazádat, amikor a kormány hason csúszva kínálja fel magyar milliók családi nyugalmát és egészségét az idegen nagytőkének. Hát, nem ezért utáltuk annyira az SZDSZ-t? Hát nem a mai kormányzati szólamokat hallgattuk annyi esztendőn át a legszélsőségesebb liberális figuráktól? Hát, nem ugyanazért tartottuk hazaárulóak Kovács Lászlót, és a többi balliberális külügyi és gazdasági lakájt, amit Szijjártó Péter oly büszkén ismert be Düsseldorfban: hogy a multik tollba mondtak egy magyar jogszabályt?

Szijjártó elismerte: a német multik kedvére akar tenni a kormány a magyarok túlóráztatásával

Kósa Lajosék 100 órával emelik a túlórakeretet, mert szerintük az emberek többet akarnak dolgozniA törvénymódosítás csak azokra vonatkozna, akiknek kollektív szerződésük van. Ha a javaslatot elfogadják, a munkaórák szabályos számának három év alatt kell kijönnie, de 12 hónap alatt a heti munkaidő nem lehet majd átlagosan több 48 óránál.

Amit nem fogadtunk el 2010 előtt, azt nem fogadhatjuk el most sem.

Ezért ott leszel szombaton. 

5. Ha kormánypárti vagy...Igen, hozzád is szólok. Mert, ha valamikor, hát most nem mondatunk le a nemzet feléről. Rólad is van szó. Te is munkavállaló vagy, vagy a rokonaid, gyermekeid azok. A Fidesz mellé tett április iksz nem jelent majd felmentést a tizedik munkaóra, vagy a hatodik munkanap alól. Talán a Békemeneten is ott voltál. Mi is állt ott a molinón? "Nem leszünk gyarmat!" Ezt üzented akkor Brüsszelnek és Washingtonnak. Most miért üzennél mást Berlinnek, Düsseldorfnak, Ingolstadtnak, a német nagytőkének és a multiknak?

A szavazatod, a hited, a bizalmad, amelynek a kormány köszönheti újabb négy évét és kétharmadát nem ajándék – hanem értékes zálogtárgy, amelyet bármikor visszavehetsz tőlük.

Erre fogod emlékeztetni őket szombaton, amikor te is ott leszel. 

Franciaországban százezrek vannak az utcákon lényegesen enyhébb megszorító intézkedések ellen küzdve. Együtt, vállvetve. Autósok, bicajosok és gyalogosok. Melósok és értelmiségiek, nyugdíjasok és diákok. Balosok, jobbosok, radikálbalosok és radikáljobbosok, migránssimogatók és migrációellenesek. A politikai elit pedig bénult, és rémült, mert évtizedek óta először nem működnek a társadalom különböző csoportjai közé bevert ideológiai ékek.

A franciák érdekérvényesítő tüze példa a magyaroknak

Napi jegyzet - Lázadásra emlékeztető hangulat van Párizsban. Ezt Frédéric Lagache, a legjelentősebb francia rendőri szervezet vezetője mondta a benzinárral összefüggő zavargások radikalizálódása miatt. Több rendőri szakszervezet is rendkívüli állapot kihirdetését kéri, miközben Emmanuel Macron francia elnök és a kormány válságtanácskozásra kényszerült.

A franciák most nem szavazókként, hanem polgárokként, nem lakosságként, hanem nemzetként viselkednek. 

Szombaton lesz a próbája annak, hogy mi is képesek leszünk-e rá. És képesek leszünk. Mert Te ott leszel.

(Fotó: Alfahir/Béli Balázs)