2018. 12. 10. 08:27

Felgyorsulnak a banki átutalások

A banki átutalások esetében jelenleg hétköznap reggel fél nyolc és este fél hat között összesen 10 elszámolási ciklusban történik a bankok közötti átutalások jóváírása. Ez azonban jövőre megváltozik és magyar bankrendszer bevezeti az azonnali fizetési rendszert – írta az Index.

Ennek lényege:

  • Jövő év júliustól elindul az azonnali utalási rendszer, amelyben 10 millió forint alatti belföldi forint átutalások 5 másodperc alatt megérkeznek.
  • A szolgáltatás 7/24-es rendszerű, tehát az év bármely napján, és az éjszaka indított átutalások is 5 másodperc alatt teljesülnek.
  • Nem csak bankszámlaszámra lehet majd utalni. Ha szeretnénk, hozzárendelhetjük a telefonszámunkat, email címünket, valamit adószámunkat másodlagos azonosítóként a bankszámlaszámunkhoz.
  • Új funkcióként megjelenik a fizetési kérelem fogalma, amellyel egyszerűbbé válik többek között a megosztott fizetés.

Ezentúl nemcsak bankszámlaszámra tudunk utalni, hanem e-mail címre, telefonszámra és adószámra, adóazonosító jelre is, valamint pénzt is kérhetünk attól, akinek ismerjük valamely banknál megadott másodlagos azonosítóját.

A lap kiemeli, hogy mindez megnyitja a lehetőséget arra is, hogy vásárláskor az eladó kezdeményezze a fizetést, például a fodrász a telefonos előjegyzéskor leolvasott telefonszámra fizetési kérést indítson a szolgáltatás végeztével0. Ezt aztán a bankunk mobilalkalmazásában a telefonunkon egy gombnyomással jóváhagyhatunk, a pénz pedig 5 másodperc alatt célba ér.