A rabszolgatörvény mellett a bíróságokat is elintézte a Fidesz

Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu

Miközben az ellenzék szerint házszabály-ellenes módon megy a szavazás a parlamentben (a rabszolgatörvény elfogadásának megakadályozására elfoglalták a pulpitust, így Latorcai János a padsorokból vezeti az ülést, de több ellenzéki képviselő azt is jelezte, hogy kártyájuk használata nélkül is működik a szavazógép), a kormánypártok áttolták a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló javaslatot.

Hogy ez mit jelent? Miniszteri kézbe kerül majd, hogy ki lehet bíró az új rendszerben és az újonnan létrehozott közigazgatási bíróságoknál lehet pert indítani, ha valaki vitatja az adóhivatal, a rendőrség, illetve a választási bizottság döntéseit. Továbbá az új közigazgatási bíróságokon döntenek majd adóügyekről, építési ügyekről, de például sztrájkokról és tüntetésekről is.

A gond ezzel az, hogy a kormány eddigi politikáját tekintve éppen most darálták be a független bíróságokat is.

A Jobbik szerint a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló törvényjavaslat amellett, hogy veszélyezteti a bírói függetlenséget, azt is megmutatja, hogy a Fidesz még a saját, leghűségesebb kádereiben sem bízik – erről egy hónappal ezelőtt beszélt a jobbikos Staudt Gábor, Varga-Damm Andreával tartott közös sajtótájékoztatóján.

Korábban arról is beszámoltunk az Alfahíren, hogy Patyi András lehet az új bírósági rendszer vezetője, akit még szeptemberben nevezett ki Áder János bíróvá. Korábban a Nemzeti Választási Bizottság elnökeként már bizonyította alkalmasságát. Ő vele esett meg az is, hogy megbüntette Orbán Viktort egy plakátja miatt, ám később alázatos módon elnézést kért tőle.

Amnesty: újabb lépés a független és pártatlan bíráskodás lebontása felé

„Eddig a kormánytól szervezetileg független volt az intézmény, a változás azt eredményezi, hogy a Kormány az igazságügyi miniszteren keresztül döntő befolyást szerez arra, hogy kiből lehet bíró, kiből lehet bírósági vezető. Ezzel a kormánytöbbség feltehetően újabb tízmilliárdokat költ arra, hogy a saját hatalmi érdekeit szolgálja ki és korlátozza az emberek független és pártatlan bírósághoz fordulás jogát”

- közölte a parlamenti szavazás után az Amnesty International Magyarország.

A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az igazságszolgáltatás és a közigazgatás két eltérő hatalmi ág, eltérő szemlélettel és eltérő célokkal. A közigazgatásból érkező és a minisztertől függő bírók azonban nagyobb aránya kétségessé teszi, hogy a közigazgatási bíráskodás mennyiben fog tudni megfelelni az igazságszolgáltatás függetlensége és pártatlansága kritériumainak.

Az Amnesty a közleményében arra is kitért, hogy a valódi társadalmi egyeztetés nélkül, a jogalkotásra vonatkozó szabályok megsértésével megalkotott jogszabály nem szolgálja az igazságszolgáltatás hatékonyságának a növelését, ráadásul a Velencei Bizottság véleményét sem várta meg a kormány.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)

A Fidesz már saját embereiben sem bízik?

A legnagyobb ellenzéki párt szerint a közigazgatási bíróságok felállítására vonatkozó javaslatával a Fidesz olyan "garanciákat" épít be a rendszerbe, amivel még a hozzá legközelebb álló, a kormánypártot hűségesen kiszolgáló emberek is csak biodíszletek lesznek - mondta Staudt Gábor, Varga-Damm Andreával közös csütörtöki sajtótájékoztatóján.