Az Állami Számvevőszék már miden társadalmi csoportot a gyártósorok mellé hajtana

Vége a családok évének, tűnés vissza a szalag mellé!

Még mindig vannak olyan társadalmi csoportok, amelyek gazdasági aktivitása nem emelkedett a kellő mértékben

- többek között erre a velős megállapításra jutott az ex-fideszes Domokos László vezette Állami Számvevőszék (ÁSZ) legújabb elemzése.

A Portfolio által szemlézett tanulmány, szerint akkor lehetne a 75 százalékos foglalkoztatottságot elérni, ha a most alacsony aktivitásúakat is mozgósítaná az állam.

Az ÁSZ szerint ugyanis hiába szállították le a tankötelezettség korhatárát, ettől sokan nem munkába mentek, hanem

a nem tanuló, nem dolgozó fiatalok számát növelték.

A számvevőszék szakértői most kaptak csak észbe, mekkora ökörséget lépett a kormány a fent említett intézkedéssel, és a lumpenizálódás ellen két új javaslattal  álltak elő:

  • a fiatalok foglalkoztathatóságát javító képzésre és
  • a korai iskolaelhagyás megelőzésére volna szükség.

Az ÁSZ szerint a nyugdíjasok közül sem dolgozták még kellőképpen halálra magukat, ezért célszerű lenne lebontani az öregségi nyugdíjasként történő munkavégzés korlátait.

A számvevőszék nagyszabású bölcsődeépítési programot is célszerűnek tartana, hogy ezzel

a kisgyermekes szülőket is arra ösztönözzék, hogy mielőbb térjenek vissza a munkába.

A tervvel mindössze annyi a baj, hogy akkorák a területi eltérések, hogy még így sem lenne minden gyerek számára kellő férőhely.

A szervezet szakértői szerint a kis falvak foglalkoztatottsági mutatói is az országos átlag alatt vannak (hamarosan azt is megállapítják, hogy a víz nedves...).

A tanulmány szerint épp ezért a fejlesztési forrásokat célirányosan, a foglalkoztatást hatékonyan segítő célokra kellene elkölteni. És nem mondjuk elnyúlni. Bár az ÁSZ vezetője szerint Magyarországon nincs korrupció, szóval erről ennyit.

Az összeállítás szerint a megváltozott munkaképességűek közül is túl kevesen dolgoznak, ahhoz, hogy ez megváltozzon, a munkavégzésüket megkönnyítő szolgáltatásokra lenne szükség.

Domokos László : "Idén is törekedtünk arra, hogy munkánkat a megbízóink érdekében végezzük"

Az ÁSZ-elnök évértékelésében rámutatott: az ÁSZ alapvető feladata az Országgyűlés által hozott törvények betartásának ellenőrzése, a jogállam védelme. Hangsúlyozta:"a törvényeket minden közpénzfelhasználónak be kell tartania".Hozzátette:"idén is törekedtünk arra, hogy munkánkat a "megbízóink", az adófizető állampolgárok (:DDD - a szerk.) érdekében végezzük".