Domokos László : "Idén is törekedtünk arra, hogy munkánkat a megbízóink érdekében végezzük"

Évet értékelt az Állami Számvevőszék elnöke.

Az ÁSZ-elnök évértékelésében rámutatott: az ÁSZ alapvető feladata az Országgyűlés által hozott törvények betartásának ellenőrzése, a jogállam védelme. Hangsúlyozta:

"a törvényeket minden közpénzfelhasználónak be kell tartania".

Hozzátette:

"idén is törekedtünk arra, hogy munkánkat a "megbízóink", az adófizető állampolgárok (:DDD - a szerk.) érdekében végezzük".

Az Állami Számvevőszék 2018-ban összesen 323 jelentéssel és 17 elemzéssel járult hozzá a közpénzügyek fejlesztéséhez, tehát majdnem minden napra jutott egy számvevőszéki jelentés, vagy elemzés. Az idén elvégzett ellenőrzések mintegy 1000 közpénzfelhasználó szervezetet érintettek, amelyeknek az ÁSZ több mint 2200 javaslatot fogalmazott meg a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében.

Domokos László beszélt a kórházak és a pártok ellenőrzéséről, valamint a korrupció megítéléséről is.

Az egészségügyi vegzatúrával szerinte

hozzájárulnak a kórházak és a szakrendelők "gazdálkodásának megerősítéséhez, a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavításához".

Hozzátette:

"Közös cél, hogy a betegek a lehető legmagasabb szintű ellátást kapják a kórházakban és szakrendelőkben – intézményekben, illetve társaságokban –, ehhez pedig szabályosan, átláthatóan és hatékonyan működő egészségügyi gazdálkodó szervezetekre van szükség Magyarországon."

Szerinte az ÁSZ minden párt ellenőrzését azonos szempontok szerint, a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával végzi el. Hozzátette: "a politikai élet tisztasága, átláthatósága és elszámoltathatósága érdekében kiemelten fontos, hogy a pártok és alapítványaik példamutató módon, kizárólag törvényes forrásokból és jogszerű módon gazdálkodjanak".

Az ex-fideszes tisztviselő az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportjának (GRECO) 2010-es álláspontjával próbálta mentegetni, miért szálltak rá az ellenzéki, és csak az ellenzéki pártokra az elmúlt években. Ebben a szervezet arra tett javaslatot, hogy "az Állami Számvevőszék a politikai finanszírozás területén gyakoribb, kezdeményezőbb és gyorsabb ellenőrzést végezzen, beleértve a megelőző intézkedéseket és a pénzügyi szabálytalanságok nagyobb mértékű feltárását is".

Domokos úgy véli:

"Álszent és társadalmi szempontból rendkívül káros, hogy azok kritizálják – támadják – az Állami Számvevőszéket, akik néhány éve még következményekkel járó, szigorúbb ellenőrzéseket követeltek a politikai pártok esetében."

Hogy az ÁSZ elnökének milyen a kapcsolata a magyar valósággal, azt jól mutatják a korrupcióról tett kijelentései. A témában többek között a következőt sikerült nyilatkoznia:

"Magyarországon ma már nemzetközi összehasonlításban is tudatosnak tekinthető a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés."

Szerinte mindezt "Magyarország kiemelkedő gazdasági eredményei is alátámasztják". Kifejtette:

"Általános vélekedés szerint a korrupció a gazdasági növekedés egyik legfőbb gátja. Magyarország ugyanakkor egy dinamikusan növekedő és fejlődő, nem pedig egy korrupcióval súlyosan terhelt ország jellemzőit mutatja."

A cinizmustortára pedig a következő önfényező kijelentéssel helyezte föl a habot:

"Példamutató szervezetként 2018-ban is nagy hangsúlyt helyeztünk az átláthatóságra, a nyílt és megelőzésen alapuló kommunikációra, saját tevékenységünkről több mint 2500 hírt tettünk közzé."

(Címlapkép: Domokos László és Orbán Viktor; fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Az ÁSZ-gőzhenger ráfordul a hallgatói önkormányzatokra is?

Nem szabályszerűen alakultak meg 2013 és 2016 között az állami fenntartású egyetemek, főiskolák hallgatói önkormányzatai, ezért "a nemzeti felsőoktatási törvényben biztosított jogosítványaik gyakorlásának feltételei nem álltak fenn" - állítja el a Domokos László volt fideszes képviselő által vezetett Állami Számvevőszék. A HÖK szerint azonban a jelentés megalapozatlan, és tudomást sem vesz a felsőoktatási törvény rendelkezéseiről.