Végelszámolják Tiborcz Microsoft-botrányban érintett cégét

Még tavaly augusztusban határozta el a Tiborcz István tulajdonában álló HCS Experts Kft. a végelszámolást – vette észre az Mfor. A portál emlékeztet, a cég ügyvezetője Orbán Viktor miniszterelnök vejének testvére, Tiborcz Péter, aki 2014-ben pár hónapig a NAV Informatikai Fejlesztési Főosztályát is vezette.

A HCS Expertsről korábban a Népszava írta meg: erősen érintett abban a Wall Street Journal által is vesztegetési ügynek nevezett botrányban, mely során magyar közigazgatási szervek erősen túlárazottan vásároltak szoftvereket a Microsofttól. Az ügyben feljelentés született, de a fideszes Polt Péter ügyészsége nem indított nyomozást.

Nem nyomoz az ügyészség a Microsoft-botrányban

Polt Pétert kérdezte írásban az MSZP-s Mesterházy Attila arról, hogy indult-e vizsgálat a Microsoft brutálisan túlárazott magyarországi szoftverlicenc-értékesítései miatt. A szocialista politikus levelében felidézi, a Microsoft belső vizsgálatot folytatott magyarországi leányvállalatánál, amelynek eredményeként szerződést bontottak nagy hazai viszonteladóikkal, és négy magas rangú vezetőt is kirúgtak a cég magyar leányvállalatától.

A végelszámolás elindítása miatt Tiborcz cégének 2018. július 31-vel mérlegbeszámolót is le kellett adnia. Ebből az olvasható ki, hogy a HCS Experts Kft. tavaly január 1. és július 31. között közel 40 millió forintos árbevételt ért el, egy lízingelt személygépkocsi vételi jogát pedig 1 millió 850 ezer forintért „harmadik félnek” engedte át. A cég tárgyi eszközeire valamivel több mint 6 millió forint terven felüliértékcsökkenést is elszámolt. 11 millió forintos adózás előtti eredménye után 1,1 millió forint társasági adót fizetett.