Már az esőerdőkről is a migránsok jutnak eszébe a kormánynak

Elgurult a gyógyszer.

Január elsején fontos dolga akadt Orbán Viktor kormányfőnek: a brazil elnök beiktatási ünnepségén vett részt. A magyar részvétel érthető is volt, hiszen több témában is azonos álláspontot képviselnek a szélsőjobbos Jail Bolsonaroval, aki a többi közt azzal kampányolt, hogy kilép az ENSZ migrációs paktumából. Ennél egy fokkal érdekesebb kampánytéma volt az esőerdőkről alkotott álláspont, amivel kapcsolatban (többek közt a szintén fideszes Áder János köztársasági elnök szavai alapján) eddig úgy tűnhetett, hogy nézeteltérés lehet majd a magyar kormány és az új brazil elnök közt. Nos, a külügyi tárca írásbeli válasza alapján úgy tűnik, hogy nincs.

A 2018 végén megválasztott Jair Bolsonaro a többi közt azt ígérte a kampánya során, hogy megkönnyíti a Brazília területén található esőerdő irtását, korábban akadálynak nevezte az esőerdők és az ott élő őslakosok jogszabályi védelmét. A kampány során jelezte is: támogatja, hogy kereskedelmi tevékenységbe fogjanak a bennszülöttek földjein, amit eddig törvény tiltott. Az érintett területek gyakorlatilag kivétel nélkül az Amazonas-medencében találhatók, az itt található esőerdő állítja elő a bolygó légkörében található oxigén 20 százalékát.

Szél Bernadett arra kérdezett rá írásban, hogy beszélt-e a magyar miniszterelnök az új brazil államfővel a beiktatási ünnepségen az esőerdőkről is, hiszen Brazília hiába van a világ másik oldalán, azt várhatóan még a kormánypárti szavazók tüdeje is megérzi előbb-utóbb, ha az ottani esőerdőket az eddiginél is nagyobb vehemenciával vágják ki.

Orbán Viktor Magyar Leventét, a Külügyminisztérium államtitkárát bízta meg a válaszadással, aki az eredeti kérdésről az iromány számát és témáját leszámítva egy szót sem írt. Helyette felsorolta, hogy ott volt még Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a klímaügyi tudatossággal semmiképp nem vádolható amerikai elnök külügyminisztere is a beiktatáson.

Majd úgy folytatta:

„A brazil emberek döntöttek arról, hogy ki vezesse Brazíliát, és a döntésüket illik tiszteletben tartani. Bolsonaro elnök vezetésével Brazília azonnal kilépett az ENSZ Globális Migrációs Csomagjából, a döntést Magyarország üdvözli. Világos, hogy egyik ország sem kér a migrációt megszervezni akaró ENSZ-csomagból, mindkét ország a saját állampolgárainak biztonságát teszi első helyre.”

A válasz alapján úgy tűnik, hogy a fideszes politikusok még akkor sem képesek közép- vagy hosszútávon gondolkozni, amikor arról van szó, hogy milyen bolygót hagyunk a következő generációra, mert a pillanatnyi politikai érdekeknél semmi nem lehet előrébb való.

Eszes Ádám

(Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda)