Megint egy stadion drágult meg 190 millióval

Szerencsére decemberben megemelték a keretösszeget, így belefér.

5 milliárd 665 millió forintról 5 milliárd 851 millióra drágul a Vasas új futballstadionja és tartalékpályája, az erről szóló hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő hétfői számában jelent meg. A létesítményt Orbánt luxusrepülőgépein reptető barátjának, Garancsi Istvánnak a cége, a Market Zrt., illetve a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. építi meg.

A szerződésmódosítás pontos tartalma sem a hirdetményből, sem a Közbeszerzési Hatóság honlapján szereplő dokumentumokból nem derül ki, de figyelemre méltó, hogy árnövekedésre egyszer már sor került: tavaly nyáron az 5 milliárd 241 millió forintos (nyertes) ajánlatot kellett megemelni csaknem 420 millióval. Erre rakódik rá az újabb 190 millió.

A stadion és az egy darab tartalékpálya (plusz az ezeket kiszolgáló egységek) kivitelezése mellett a stadionépítés II. fázisát is Orbán barátjának cége végezheti el. Ezt a Market–KÉSZ-konzorcium az eredetileg becsült 801 millió forintos ár helyett könnyed 1 milliárddal drágábban, 1 milliárd 837 millió forintért vállalta el. A munka részeként az északi lelátó mögötti térkő burkolatú sétányt kell kialakítani, a tartalékpálya környezetének külső tereprendezését is meg kell csinálni, a tartalékpályához fedett lelátót, eredményjelzőt és világítást kell létrehozniuk. Az Illovszky Stadion világítása, az alpintechnikai kikötési rendszer kivitelezése, a homlokzati díszkivilágításának, a szurkolói területek wifi-lefedettségének és a stadion eredményjelzőinek beszerelése ugyancsak ebbe a munkacsoportba tartozik.

Így az Illovszky Stadionra elkölteni szándékozott összeg már 7,7 milliárd forintnál tart. Az Orbán-kormány december 6-i határozatában a létesítményre elkölthető források összegét 7 milliárd 352 millió forintról 8 milliárd 140 millióra növelte.